Съвети за възпитание от Супербавачката


Съвети за възпитание от Супербавачката
Снимка: iStock/Guliver

Джо Фрост е сред най-уважаваните специалисти в областта на грижите за деца във Великобритания. Нейното шоу „Супербавачката“ се излъчва в повече от 50 страни. Уникалният подход и неподправеното чувство за хумор на Джо Фрост са й спечелили милиони почитатели по цял свят, сред които и звезди като Адел и Хю Джакман.

Методът на възпитание на Джо може да бъде разделен на 10 основни правила.

1. Хвалете и награждавайте

Децата винаги трябва да знаят, че сте доволни от тях. Поощряването може да не бъде изразено само с награди и подаръци, а също така с прости думи като "добро момче/момиче", "браво на теб" или "гордея се с теб". Физическите усещания са много важни за децата, затова ги прегръщайте колкото се може по-често. Добра идея е да ги награждавате със звездички или някаква друга декорация за техните постижения. Може да ги закачите на хладилника или на някое друго място, за да могат децата ви често да ги виждат.

2. Последователност

Децата ви трябва да знаят, че "не" е закон, който няма да бъде дискутиран. Затова границите, които поставяте на децата си, трябва да бъдат спазвани от всички членове на семейството, както и от тези, които често посещават дома ви. Ако на тях не им е позволено да пият газирано, да гледат телевизия преди лягане или да използват джаджите на родителите си, каже това на всички, които се грижат за тях и ги помолете да спазват тези правила.

3. Редовни часове

Вашите деца се чувстват по-уверени, когато някои неща се случват по определено време през деня. Затова възрастните трябва да им създадат режим и да следят да се спазва. Така малките винаги ще знаят какво и кога трябва да правят.

4. Определете граници

Много родителите грешно смятат, че техните деца трябва сами да знаят какво им е позволено и какво не. Това не е правилно, защото малките членове на вашето семейство все още нямат достатъчно знания и опит да разграничат добро от лошо без помощ. Работата на родителите е да им обяснят дори толкова очевидни неща като, че е лошо да се бият, да обиждат други хора или да нараняват живи същества.

5. Дисциплина

Поставянето на граници рядко е възможно без дисциплинарни наказания. Ако вашите деца нарушат правилата, които сте им поставили, трябва да знаят какви са последиците. Такива наказания могат да варират в зависимост от това колко зле са се държали - от скарване, до забраняване да излизат навън или взимане на любимите им играчки. Родителите трябва да разберат, че наказанието е действие, не заплаха, така че ако детето ви се държи зле, трябва да направите това, което е необходимо.

6. Предупреждения

Предупреждението позволява на децата да променят своето решение или поведение, ако е грешно. Може да ги предупредите по два начина: мил и стриктен. Милите предупреждения са фрази като "Бързо! Тръгваме, а ти все още не си облечен!" или "Скоро ще вечеряме. Време е да оставиш настрана играчките." Стриктните предупреждения трябва да бъдат използвани, само когато децата ви са непослушни. Ако малчуганът е непокорен, първо трябва да го порицаете и ако нищо не се промени, да направите стриктна забележка. Например: "Ако не спреш да бъдеш непослушен, ще те накажа." И ако след това детето ви продължава да се държи неприлично, трябва да предприемете по-сериозни действия.

7. Изяснете очакванията

Децата не се раждат с разбирането какво е добро, какво лошо и какво се очаква от тях. Родителите трябва ясно да им обяснят. Най-добре е да напишете тези универсални истини на постер и да го закачите на стената в детската стая. На него, например, може да пише, че добрите деца винаги поддържат стаята си чиста, помагат на възрасти хора и не спорят с родителите си.

8. Самоконтрол

Независимо колко зле се държи детето ви, винаги трябва да го успокоявате. Не крещете и не губете контрол. Нека гласът ви да бъде спокоен, но сериозен. Поддържайки самоконтрол, вие ясно показвате на детето, че нарушаването на правила ще бъде последвано от наказание и това ще се повтаря всеки път, когато той/тя се държи по този начин.

9. Отговорност

От най-ранна възраст децата ви трябва да имат домашни задължения, които стават по-сложни с годините. Все пак не им давайте задачи, които трудно могат да изпълнят. Например 5-годишно момче не може само да поправи счупена играчка, но лесно може да избърше прахта от мебелите. Окуражавайте детето, за да ви помага вкъщи и го награждавайте, когато си свърши работата.

10. Време за почивка

Всеки има нужда от почивка, дори най-малките членове на семейството. Опитайте се да не правите режима на детето си прекалено тежък - много активности и уроци ще го направят нещастно. Трябва да има определено време, в което да прави само това, което иска.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама