Типовете баби. Ти каква искаш да бъдеш?


Типовете баби. Ти каква искаш да бъдеш?
Снимка: iStock/Guliver

Каквато жена и майка да си била, вероятните категории, в които можеш да се откриеш като баба са следните:

Бабата-маминка

Тя може да е скъсала пъпната връв с дъщеря си или сина си, но с внучето – това никога не се случва. Контролира денонощно развитието и състоянието му, измествайки майката в ъгъла на битието, сякаш тя е случайна гувернантка, а родителката на всичко, което произлиза от вездесъщата пъпна връв, е само и единствено тя – маминка.

Бабата-тийн

Тя може да е хипи, рокерка, хазартна или авантюристична натура. Каквато и да е и каквото и да прави, резултатът са настръхнали коси на родителите и безкрайни приключения на внучето й. Тя му позволява татуси, флешове, води го на мото събори и рок концерти, зад гърба на създателите му, после ги поставя пред свършен факт, те ограничават срещите им до следващия път, в който всичко се повтаря отново.

Бабата-призрак

Знаеш, че я има, но не си я виждал. Тук- там долитат някакви картички, прашни подаръци и далечни телефонни разговори. Виждала е внучето някъде между раждането и първи клас, после – ако има проблем, да й се обади. Но да е между октомври и декември, когато няма атрактивни дестинации за обикаляне.

10 ЦЕННИ СЪВЕТА ОТ БАБА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ

Бабата-фашист

Тя души, открива, наказва. Създава правила и на самите правила. Облича всичките си внуци еднакво, за да ги разпознава отдалече, научава ги на няколко прости команди, както и да ходят по въже, за да не й късат нервите със стъпките си.

Бабата-хранител

Тя непрекъснато готви и храни всички с всичко необходимо. Знае съдържанието и на последното стръкче магданоз, както и броя камъни в жлъчката на продавача в магазина. Пътува от ранни зори, реди се по опашки, уговаря прясна стока, пътува, купува, влачи, готви, сервира, отсервира и планира меню за три дни напред.

Бабата-модна икона

Оглежда бебето от глава до пети, успокоява се, че ще има дълги крака и тънки глезени, гушва го, след като е сигурна, че памперсът няма да пропусне и да й съсипе новата „Дона Каран”. Подарява биберон със „Сваровски”, оставя визитка, да й се обадят като стане на 14, за да го направи човек, т.е. дама.

Бабата-работохолик

Колкото повече бебета се раждат около нея, толкова по-голяма кариера гради тя. На разположение е винаги по телефона със съвет или друго, но физическото й присъствие е невъзможно, та нали работи на три места.

Бабата-хулиганка

Тя пуши, пие, ругае и разказва за всичките си любови и приключения. Съветите й към внучката са само относно мъжете и всяка вечер реди пасианси какъв точно ще й се падне и с какво ще го омае.

Бабата-агент

Тя е силно решена да изобличи и разгроми отсрещната страна. Прави партия с внука си и получава прясна информация всеки ден за броя цигари на снаха си или за бирите на зет си. Направила е родословно дърво на семействата им и нанася с тръпливо злорадство всяка родова издънка.

Бабата-ангел

Тя прави всичко вълшебно, сочно, ароматно и помнещо се. Винаги е насреща, когато я повикат, никога не се натрапва. Не само не е настроена против другия родител, но е и приятел с всички членове на семейството му. Обожава внуците си и угажда на всяка тяхна прищявка, без да нарушава спокойствието на родителите и границите, които са очертали. Строга, справедлива и много, много обичаща, тя е истински ангел за всеки, който я познава.

Казват, че ако попитате внуците, повечето от тях ще открият баба си в последната категория. Ако попитате родителите им – ще ги откриват във всички останали.

Само дядовците са ясни – те винаги са пичове. Търпеливо изчакват да се поразчисти хоризонта от жени, за да могат спокойно да посветят детето, независимо от какъв пол е то, в магията на футбола, таблата, бирата, вицовете и екшъните.


Автор: Ина Зарева, mamaninja.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама