Учебник или таблет?


Учебник или таблет?
Снимка: iStock/Guliver

Помните тежката ученическа чанта, фрашкан с учебници. А и да не помните е достатъчно да погледнете раницата на детето ви. Сега положението започва да се променя. В много страни учебниците се заменят с учебни материали под формата на анкети и таблици.

Цифровата революция, особено в страните, където има свободен достъп до интернет, също сложи край на господството на учебника – сега всички учебни материали може да се получат направо в класната стая на таблета.

Но и досега се водят спорове за това, необходим ли е хартиеният учебник на ученика?

Проучване на ВВС показва, че в британските училища дълги години след края на часа на учениците се раздаваха учебни материали. Но през 2014 година правителството настоя за връщането на учебниците, обосновавайки се с това, че британските ученици изостават с успеваемостта в сравнение с децата от други страни.

Някои експерти са на мнение, че през следващите пет години трябва окончателно да се изоставят учебниците, тъй като цифровите ресурси ги правят остарели почти веднага след публикуването им.

Изследване на Кеймбридж показва, че най-успешни в областта на училищното образование все пак са учебниците, като основа на системата на преподаване.

Южна Корея и Финландия имат най-високите показатели в разпространяването на учебниците: повече от 95% от учащите имат поне един учебник. Тези страни заемат 5-то и 6-то място в международния рейтинг на PISA.

ЮНЕСКО обръща внимание на това, че в страните от Африка често 10-12 деца учат с един учебник.

Привържениците на традиционните хартиени учебници посочват, че използването им спестява средства и намалява натоварването върху учителите, които просто следват учебната програма и не са длъжни непрекъснато да размножават и раздават учебни материали.

Те също така смятат, че учебниците са единствената достъпна форма на учебни материали в страните, където достъпът към интернет е ограничен или скъп.

Противниците на учебниците напомнят, че в бедните страни много родители не могат да си позволят да купят учебници.

Учебниците се издават в масови тиражи и не позволяват да бъде проведено диференцирано обучение на учениците с различно ниво на подготовка.

Освен това учебниците не са в състояние да се конкурират с таблетите.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама