Учени: Да лъжете детето си, за да го предпазите, може да има опасни последици


Учени: Да лъжете детето си, за да го предпазите, може да има опасни последици
Снимка: iStock

Изследване на учени от Сингапур показва, че децата, които знаят, че родителите им ги лъжат, са по-склонни сами да развият този навик.

Проучването на Nanyang Technological University наблюдава поведението на 564 деца на възраст между 11 и 12 години, за да изследва влиянието на родителските лъжи върху честността на детето, съобщава "Sun"

Вижте още: Учени: Децата, които носят униформи, не са достатъчно физически активни

"Лошата новина за родителите е, че понякога честността може да бъде най-добрoто възпитание“, казва психологът д-р Сетох Пей Пей, който участва в проучването.

Той предупреждава, че докато "белите" лъжи могат да бъдат добронамерени, ако децата разберат, че родителите им са ги излъгали, това може да насърчи лъжите от тяхна страна. В изследването лъжите са разделени на две групи: инструментални и "бели лъжи".

Инструменталните са тези, които родителите използват, за да накарат децата да променят поведението си, например като кажат, че нямат пари, ако децата молят за нови играчки.

"Белите лъжи" се класифицират като тези, използвани за подобряване на емоционалните чувства на децата, например казвайки, че тяхното свирене на пиано е "хубаво", когато всъщност е лошо.

Учените изследвали колко често родителите произнасят, тоест децата чуват изрази, които са свързани с инструментални или "бели лъжи". Децата били разпитани и колко често лъжат родителите си. 

Вижте още: 50 неща, които нарцистичните майки казват на децата си, а НЕ трябва

"По този начин инструменталната лъжа значително увеличава вероятността децата да излъжат и родителите си", заключава д-р Пей Пей.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама