Ученическата раница на фокус


Ученическата раница на фокус
Снимка: Книжарница "Елфите"

Предстои сезона на почивките и ваканциите, но за много семейства вълненията не са свързани с планиране на летните отпуски, а с подготовката за училище. Родителите на първокласници обмислят подготовката на малките ученици и грижа номер едно е разбира се раницата за училище. Стресът и объркването ескалират, когато човек се сблъска с противоречивата информация, касаеща условията за съхранение на учебните помагала в различните училища и множеството изисквания, с които трябва да се съобрази.

Основното, което знаем, когато става дума за ученически раници е, че трябва да са леки и удобни. И ако децата се вълнуват от картинки, то родителите се стремят да намерят добро качество на разумна цена. Какво обаче означава лека и удобна раница? Какво означават понятия като ортопедична, ергономична или анатомична? Какви са цените на чантите за училище? Това са въпроси, на които ще се опитаме да дадем кратки и ясни отговори в помощ на потребителя.

Колко трябва да тежи раницата за училище?

Празна, раницата на деца до 5 клас не бива да надвишава 1.200 кг. Пълната раница не бива да надвишава 10-15% от теглото на детето. Лека и удобна раница за първокласник тежи от 0,800 кг. до 1,200 кг. Раница с тегло 0,500 - 0,600 кг. е предназначена по-скоро за ежедневно ползване, за спорт или за по-големи ученици. Колкото „по-тежка“ е раницата, толкова по-голямо е натоварването, което може да понесе.

Най-важното е винаги да се следват височината и теглото на детето , неговата възраст и структура. Относно обема на раниците, много зависи от училището, учителите и техните изисквания. Някои деца носят съвсем малко, други се сриват под тежестта на раниците си. Натоварването с няколко килограма „училищен багаж“ всеки ден в продължение на 10 месеца в годината предполага раници, които побират максимално и в същото време са максимално щадящи за детския гръб и здравословното развитие.

Какво означават понятия като ортопедична, ергономична, анатомична и как се съотнасят към раницата за училище?

Ортопедичен продукт е този, който е проектиран да подпомага, стабилизира или коригира опорно-двигателната система на тялото. Тези продукти са медицински и могат да бъдат предназначени за подпомагане на лечението на наранявания или заболявания, за подобряване на функционалността или за предпазване от наранявания.

Ортопедичният тип раница е специално проектиран за да предотврати наранявания и да бъде в помощ на деца със съществуващи вече проблеми с гръбначния стълб, като например сколиоза или кифоза. Този тип раница е с масивен, анатомично оформен гръб, обикновено подсилен с алуминиева шина и подплънки на определени места, ергономични, анатомично оформени презрамки, които намаляват натоварването върху гръбнака и предпазват от други мускулно-скелетни проблеми. Функцията на алуминиевата шина е допълнителна опора, която поддържа правилната S образна форма на гърба и позиция на гръбначния стълб и намалява натоварването на мускулите и ставите.

Ергономичната раница се адаптира към формата на тялото и подпомага правилната стойка на гръбначния стълб. Тези раници могат да имат специални подплънки и презрамки, които се адаптират към структурата на тялото, както и допълнителни нагръдни каишки. Ергономичната раница може да помогне за предотвратяване на наранявания, свързани с носенето на тежки товари, като например болки в гърба или гръбначния стълб.

Ортопедични или ергономични раниците са проектирани да подпомагат правилното разпределение на теглото при носене на тежки товари, като учебници, книги, лаптопи, спортни екипировки и други. Важно е да се отбележи, че характеристиките на тези раници не гарантират резултати. Важно е да се избягва натоварването на гръбначния стълб и да се спазват основните правила за подреждане и правилно носене на раницата. Важно е също уточнението, че твърд гръб или подплатен гръб съвсем не предполагат ергономия и в никакъв случай не предполагат характеристики като анатомичен или ортопедичен.

Международната организация за стандартизация (ISO) определя стандарти за различни видове продукти, включително за медицински устройства и ортопедични изделия. Въпреки това, ISO не определя конкретни стандарти за ортопедични раници или раници, които да са специално проектирани за подпомагане на гръбначния стълб. Като цяло, производителите на раници се стремят да използват добре изпитани дизайни и материали, които да намалят натоварването на гръбначния стълб и да предотвратят наранявания. Тези раници могат да отговарят на определени стандарти за качество, безопасност и ефективност, но не съществува специален ISO стандарт, който да ги определя като "ортопедични".

Колко струва раницата за училище?

Както при всяка друга стока на пазара съотношението цена-качество е основен критерий за избор на потребителя. Всеки търси най-доброто качество на най-добра цена и по възможност от доказана марка. Също така, както при автомобилите и сиренето например, всеки прави своя избор според джоба и възможностите си.  Определя ли цената качеството на продукта? Не е задължително. Освен качеството, определящи могат да бъдат множество други фактори като например марка/лиценз. Ако сте търсачи на намаления трябва да бъдете особено внимателни. Големите отстъпки и грандиозните промоции на раници навеждат на мисълта за ниска себестойност на продукта, който до скоро е предлаган на изкуствено завишена цена.

Първокласника си можете да оборудвате с качествена раница за училище в рамките на 80.00 лв. – 200.00 лв. Различен клас и модел  раница може да избирате в различни дизайни и десени както за момичета, така и за момчета. Родителите на ученици в по-горните класове могат да избират и в по-широк ценови диапазон.

Ако се нуждаете от повече информация и ценни съвети за избор на ученическа раница посетете сайта на topgal.bg и ги последвайте в социалните мрежи:

https://www.facebook.com/topgal.bg/

https://www.instagram.com/topgal.bg/

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама