Започва Страстната седмица


Започва Страстната седмица
Снимка: iStock/Guliver

От днес, Велики понеделник, започва Страстната седмица. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната от земния живот на Иисус Христос.

Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос – неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Седмицата започва с тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик. Това е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

На старобългарски "страст" е "страдание". По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени "страстна седмица". Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

На Велики понеделник Иисус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня - символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Тази година седмицата преди Великден ще бъде различна заради мерките за ограничаване разпространението на заразата от коронавирус. По настояване на Светия Синод църквите остават отворени и в тях ще текат служби, но миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят защитни маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама