Защо не трябва да се вижда булката преди сватбата и други сватбени суеверия


Защо не трябва да се вижда булката преди сватбата и други сватбени суеверия
Снимка: iStock/Guliver

Няма друго събитие, с което да са свързани толкова суеверия и бабини деветини като сватбата. Със сигурност сте чували някои от тях през годините или поне откак сте се сгодили. От толкова много сватбени традиции и поверия, дори най-безгрижната булка може да се почувства задушена – особено ако мрази синия цвят. Проучихме произхода на някои от най-разпространените вярвания, за да стигнем до дъното на всичко това. Прочетете и решете за себе си дали искате да предизвикате злите духове, или ще се опитате да издействате още малко късмет. При всички положения, ще сте в състояние да се противопоставите на тези, които ви карат да носите воал или да мятате букета.

1. Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо: Това произлиза от старо английско стихче, което завършва с "и шест пенса в обувката“. "Нещо старо“ символизира предишния живот на булката и нейното семейство, които тя „взима“ със себе си в брака. „Нещо ново“ символизира бъдещето – новият живот, който булката и младоженецът ще създадат заедно. „Нещо назаем“ символизира щастието – на сватбения си ден булката трябва да носи нещо назаем от щастливо женена приятелка или роднина, с надеждата да има също такъв щастлив брак. „Нещо синьо“ идва от обичая на еврейските булки да носят сини панделки в косите си, с които да покажат любовта и верността към своите съпрузи. Шестте пенса в обувката трябва да донесат късмет на булката за цял живот.

2. Носенето на воал: Има две много различни версии за произхода на тази традиция. Първата датира от древния Рим и гласи, че булка, която не носи воал, ще бъде измъчвана от зли духове, завиждащи на нейното щастие – воалът е трябвало да я предпази от тях. Втората версия не е толкова драматична и има връзка с поверието, че не трябва да се вижда булката преди сватбата.

3. Бялата рокля: Тази традиция води началото си от Викторианската епоха и строгото отношение към морала, когато всеки цвят е имал своето значение, а бялото е символизирало непорочност. Бялата булчинска рокля е популяризирана от самата кралица Виктория и благодарение на нея бялото е най-предпочитаният цвят за булчинска рокля и до днес.

4. Да не се виждате преди сватбата: Това има връзка с факта, че навремето браковете са уреждани между семействата на булката и младоженеца, без никой да се допитва до мнението им. Всъщност, те са се виждали чак на сватбата. Младоженецът нямал право да вижда булката до последния момент, за да не се обърка нещо, в случай, че не му хареса. Когато тя вдигне воала си (ето я и втората причина за воала), вече е прекалено късно за бягство.

5. Не се подаряват ножове: Ножовете се смятат за носещи лош късмет, тъй като символизират разрушена, „прерязана“ връзка. Но ако наистина искате този фантастичен комплект ножове в кухнята си, или не искате да обидите този, който ви ги е подарил, дайте му дребна монета. По този начин, технически, вие заплащате за тях и те вече не са подарък, така че не носят лош късмет.

6. Шаферките с еднакви рокли: За ваш късмет, в наши дни шаферките са еднакви само помежду си. Но в стари времена, те са били еднакви с булката. Това се е правело с цел да се заблуди някой – отново злите духове, стари любовници, злонамерени роднини – който е против брака и ще се опита да направи нещо на булката. Трудно е да уцелиш някого, ако всички наоколо изглеждат като него. Същото се е отнасяло и за младоженеца – той пък е бил еднакво облечен с шаферите.

7. Дъжд на сватбата – добър късмет: Дъждът символизира пречистване и ново начало, затова се смята, че ако вали на сватбата, ще донесе късмет. Това обяснява също защо традиционният сватбен сезон е през пролетта и лятото, когато всичко е в пълен разцвет (и с надеждата скоро булката също да бъде).

8. Хвърлянето на ориз: Още един символ на плодородие. Оризът се хвърля традиционно върху младоженците, символизирайки семената на тяхното бъдеще, които да покълнат и „дадат плод“. Днес може да се хвърлят много неща – от ориз до розови листенца или брокат, но символиката остава същата – приятелите ви желаят дълъг, щастлив и плодовит живот.

9. Да плачеш на сватбата: Купете си водоустойчива спирала и оставете сълзите да се леят на воля, защото сълзите на сватбата означават, че няма да плачете по време на брака. Разбира се, всяка омъжена жена ще ви каже, че това е прекалено хубаво, за да е истина. Но много булки смятат това за хубав знак – така че вземете си кърпичка и дано сълзите ви отсега нататък бъдат само от щастие.

10. Пренасяне на булката през прага: Това е още един начин да се предпази булката от злите духове, които живеят под праговете. Стъпалата на жените са се считали за особено уязвимо място. Освен това, никой не иска булката да се спъне, защото това също носи лош късмет. Така че решението е едно – младоженецът да я пренесе.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама