Защо се омъжваме в бяло?


Защо се омъжваме в бяло?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Традицията булката да носи бяла рокля датира от 1840 година, когато кралица Виктория се решава да облече бяла рокля на сватбата си с принц Албърт.

За булките преди нея било нетипично да се обличат в бяло, вместо това носели "рокли с много брокат, бродирани с бели и сребристи нишки", като червеният цвят бил много популярен за булчинска рокля в Западна Европа.

Европейските и американските булки се обличали още в жълто, синьо, дори черно, кафяво и сиво. След като Виктория се омъжила в бяло, представителите на аристокрацията по целия свят решили да последват примера й. Чрез белите рокли най-вече се показвало, че семейството на булката е толкова заможно, че тя могла да си избере рокля, която имало риск да бъде съсипана от… ами, почти всичко. Дотогава бялото е бил цветът, който носели жените, когато се изправяли пред съда.

Воалът отначало бил задължителен само при ходене на църква. Традицията да се носи воал на сватбата, независимо от религията на булката, възникнал през 19 век, като целта била да се покаже скромността и невинността на жената.

 Според източници първите воали били слагани просто защото дамите се срамували да покажат лицата си пред много хора.

Друго лансиране на бялата рокля е сватбата на Даяна и принц Чарлс през 1981 година, когато 3 милиарда души видяха Даяна в прекрасна бяла рокля. Тази сватба е обявена за най-влиятелното бракосъчетание на 20 век.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама