Защо ще науча дъщеря ми да не чака


Защо ще науча дъщеря ми да не чака
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време е трудно да отгледаш дъщеря с ценности в свят, където тя е учена постоянно да се съмнява в стойността си. В следващото писмо студентката Сидни Дейвис споделя как би възпитала дъщеря си, ако имаше такава. Нейните думи са просто вдъхновяващи.

"Чистотата идва в много форми.

Наистина не искам деца. Никога не съм мислила да имам (майка ми е съгласна с мен).

Но ако имам дете, по-конкретно дъщеря, ще я науча да не чака. За нищо и никого.

Ще й кажа да не кача момче, което да се появи и да я спаси. Ще се опитам да я науча, че светът се опитва да убеди жените, че те имат нужда от мъже, за да се чувстват пълноценни и това е голяма и грозна лъжа.

Че тя е прекалено ценна, за да се държи глупаво заради някое несигурно момче. Няма да й позволя да израсне със съзнанието на "Спящата красавица", мислейки и очаквайки някой мъж да се качи на кулата и да я събуди. Ще й кажа, че вече е будна и че е пълна с огън, с който би разтопила тази кула до земята.

След това ще й обясня за момчетата, които са се опитали да почукат на врата й и им е отказала, че правилният ще дойде. Когато той направи това, тя трябва напълно да разбере емоционалната чистота. Трябва да знае, че чистотата идва в много форми и че емоционалната е еднакво важна, както физическата.

И тогава тя ще ме попита: "Мамо, какво е емоционална чистота?"

Тогава бих казала: "Скъпа, това означава, че знаеш кой си и какво желае сърцето ти. Докато знаеш какво иска сърцето ти, да знаеш, че контролираш чувствата си. Чувствата ти не те притежават. Ти ги притежаваш.

Ще й кажа, че не й е позволено да крие истинската си личност заради комфорта на други хора. 

Ще й кажа, че ако има приключение в сърцето й, тя трябва да направи всичко по силите си, за да се случи. Ще й кажа да събере ресурсите си, да потърси съвет от ментори и близки приятели, след което да се бори за това, което иска.

Ще й кажа, че светът чака за нея от началото на времето.

Ще й кажа, че тя е 1000 букета от рози и милион приключенски романа в едно.

Ще я сложа пред огледалото в банята, както майка ми направи с мен, и ще накарам да повтаря нещата, които обича в себе си, дори да не вярва в тях през цялото време. Тя трябва да ги чуе на глас и аз ще се уверя, че ще го стори.

След нашия разговор ще я прегърна здраво и ще й кажа: "Светът е твой. Отиди и го покори. Аз ще бъда точно зад теб през цялото време!"

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама