Плашещото предупреждение на Ориана Фалачи


Плашещото предупреждение на Ориана Фалачи
Снимка: Сиела

"Интервю със себе си. Апокалипсис" – най-личната изповед на Ориана Фалачи, излиза в ново издание на български. Фалачи, която със своите крайни статии е предизвиквала полемики и скандали, разтрисали Западния свят, никога не спира да омагьосва читателите с езика си, с майсторството на писането си и силата да защитава това, в което вярва.

Ориана Фалачи е прекарала целия си живот в търсене на истината и справедливостта. С изключителната си смелост тя се е борила с цензурата на източни и западни диктатури – както по-късно се бори с политическата коректност и лицемерието, завладели Европа. Била е преследвана, книгите ѝ са били забранявани, а самата тя за малко не губи живота си. Кариерата на Ориана Фалачи е изпълнена с тежки сблъсъци с фашизма, с жестокостта на войната, с фанатизма, с куршумите на военни хунти. Като един от най-храбрите журналисти, които никога не са престъпвали принципите, в които вярват, тя е спорила лице в лице с някои от най-жестоките диктатори на съвремието ни – Кадафи, Арафат, Хосейни.

Известна като едно от най-острите пера на Запада в съвременността, Фалачи никога не се е поддавала на цензура и на заплахи и е отказвала да се сломи пред наложената политическа коректност. В "Интервю със себе си. Апокалипсис" виждаме едно различно лице – не само Ориана Фалачи журналистът, а Ориана Фалачи жената, гражданин на света. Изправени пред една от най-съкровените ѝ изповеди, ние четем как тя отговаря на собствените си въпроси. В рамките на този монолог Фалачи успява да припомни както някои от най-вълнуващите моменти от своя живот и кариера, така и да подчертае плашещите тенденции, пред които западната цивилизация се изправя.

Ислямизацията на Европа, липсата на или недостатъчното лидерство във водещите европейски сили, задушаващата сила на политическата коректност и разцеплението в различните идеологии от двете страни на политическия спектър – за всичко това предупреждава Ориана Фалачи в "Интервю със себе си. Апокалипсис". Интервю, в което един брилянтен ум, оставил несравнима следа в съвременната история, разпитва сам себе си в търсене на отговори по въпросите, които го тревожат. Не изповед, а завещание, в "Интервю със себе си. Апокалипсис" Фалачи се бори за един свят, в чието име е отдала целия си живот.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама