Как правилно да се грижите за орхидея

  • Как правилно да се грижите за орхидея
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 09.03.2020 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Орхидеите не са растения за хора, които забравят. Ако просто искате растение, което можете да поливате веднъж седмично и да оставяте само за дълги периоди от време, тогава се придържайте към сукуленти.

Орхидеите са красиви, когато цъфтят, а запазването на една жива дълго време ще ви направи наистина горди, но бъдете готови да ги поглезите малко по-често от другите растения. Ето 6 съвета, които ще ви помогнат да поддържате орхидеите си живи.

1. Осигурете на орхидеите си правилната светлина

Орхидеите се нуждаят от много ярка и индиректна светлина. Ако те са поставени на пряка слънчева светлина, рискувате да изгорите листата им и да накарате цветята да изсъхнат.

2. Поливайте ги по правилният начин

Когато поливате (топите) орхидеята, опитайте се да излеете водата под листата на растенията. Ако намокрите короната (средната част на растението, от която всичко расте), след това я избършете с хартиена кърпа. Ако короната остане мокра твърде дълго, тогава това може да доведе до гниене, което ще убие растението.

3. Дръжте орхидеите в по-топло помещение

Орхидеите виреят в среда, която се поддържа от 18 до 30 градуса. Също така се опитайте да ги пазите от силни източници на топлина, защото въздухът около неща като вашия радиатор или хладилник е по-сух, което може да изсуши листата на вашето растение.

4. Отрежете цветята, които започват да увяхват

Ако цветето на вашето растение започне да увяхва, можете да направите 2 неща:

* Отрежете целия клон до листата, което ще даде ново, по-силно стъбло за около година.

* Отрежете под най-ниския мъртъв цъфтеж, при първия "възел". Това стъбло ще даде повече цветя за около 8 до 12 седмици.

5. Подхранвайте цветето си

Ако искате да дадете на орхидеята си допълнителна грижа, подхранвайте растението със специален тор за орхидеи. Използвайте го на всеки две седмици.

6. Никога не ги садете в почва

Орхидеите растат привързани към други растения в дивата природа, така че никога не се опитвайте да ги засаждате в почвата. Поставете ги в насипна кора. И след това ги пресаждайте всеки път, когато корите на кората се разпадат, което обикновено е между всеки една до три години.

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.