5 мита за раждането, в които не трябва да вярваме


5 мита за раждането, в които не трябва да вярваме
Снимка: iStock/Guliver

Бременна сте? Честито! Но преди вашето бебче да се появи на бял свят, ви препоръчваме да прочетете тези често срещани погрешни схващания за раждането. И не се притеснявайте, не е толкова страшно, както го показват по филмите. Най-важното нещо е да бъдете възможно най-спокойна и да се доверите на лекарите.

Мит: Водите ви трябва да изтекат, за да започне раждането

Истината: Не, много жени започват да раждат, без да са им изтекли водите, заради което се налага да бъдат спукани в болницата. Тъй като контракциите често предхождат изтичането на водите, дори може да не осъзнаете, че раждате, в зависимост от това колко леки са тези първоначални контракции.

Мит" Има само едно подходящо време за епидурална упойка

Истината: Макар вярването, че получаването на епидурална упойка "твърде късно" може да удължи раждането или "прекалено рано" да увеличи шансовете ви за секцио, докторите наскоро са установили, че всъщност няма неподходящо време за тази упойка. Според проучване на Cochrane Pregnancy and Childbirth Group "Ранното или късно слагане на епидурална аналгезия за раждане има сходен ефект върху всички измерени резултати." Затова се вслушайте в тялото си.

Мит: Широките бедра правят раждането по-лесно

Истината: Много хора смятат, че жените с по-широки бедра раждат по-лесно, но всъщност външният вид не съответства задължително с ширината на таза.

Мит: Лютите храни могат да предизвикат раждане

Истината: Това е научно доказано, че не е така. Всъщност няма немедицински методи, които да е потвърдено, че предизвикват раждане. Въпреки това, ако все пак планирате да се доверите на такива (като дълги разходки и секс), първо най-добре се консултирайте с лекаря си.

Мит: След като сте родили със секцио, следващите ви раждания трябва да са същите

Истината: Преди се е смятало така, но сега вагиналните раждания след първо цезарово са често срещани. За повечето жени е напълно безопасно. Все пак е най-добре да се консултирате с лекаря си, за да сте сигурна, че това е най-доброто за вашето здраве и това на бебето ви.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама