"Съвършено розово" за отношението към женското тяло

  • Дата: Снимки: ПР
Дата: 10.12.2018 Снимки: ПР
Iwoman.bg

Близо година след като в САЩ избухна движението #MeToo, чиито отзвук продължава да ехти по целия свят, и на фона на засилените глобални и локални дебати за ролята и правата на жените, "Съвършено розово" поставя под лупа отношението към женското тяло. Както подсказва заглавието – прави го с чувство за хумор и необходимата доза (само)ирония.

"Съвършено розово" е най-новото представление на Ива Свещарова, един от утвърдените изпълнителни на българската и международна съвременна сцена. В него тя си партнира с друго доказано име – Виолета Витанова, позната както със самостоятелните си проекти, така и с хореографските си решения за театрални представления като "Нощна пеперуда", "Хамлет" и др. Представлението е едно от премиерни заглавия в програмата на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс (в НДК) тази есен. И до края на календарната година остава само една възможност да се гледа: 13 декември.


На сцената двете изпълнителки еднакво смело боравят с "мъжки" инструменти, плачат изкусително, забавляват се сред сапунени мехурчета и танцуват съблазнително. Представлението не просто не се опитва да бяга от клишетата, а даже напротив, използва ги умело, смесва ги и ги (пре)увеличава. Tака в "Съвършено розово" острите режещи инструменти, задаващи ръбовете на този свят, се оказват розови.

Но през редуващите се тласъци на очакваното и забавно-изненадващото, прозира напрежението, което се поражда в женското тяло от сблъсъка между външните очаквания и проекции с вътрешните, субективни усещания. Често пъти той води до болка, гняв, ярост и бунт. Както и до порив към промяна. Но дали е възможна тя? "Съвършено розово" споделя своя отговор на сцената.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.