"Възвишение" на Виктор Божинов надскочи очакванията


"Възвишение" на Виктор Божинов надскочи очакванията
Снимка: ПР

"Възвишение" определено е сред най-чаканите филми на годината. Това се дължи не само на факта, че е сниман близо година, а и заради епохата, която обхваща – а именно периода на Османско владичество. Всеизвестна е чувствителността на българина към тази епоха и това се доказва от поголовните критики към почти всеки в българското кино, който се е захванал с нея в последните години ("Дякон Левски", "Воевода" и пр.)

Когато попитах режисьора на филма Виктор Божинов дали не се е поколебал да се захване с тази част от българската история, точно поради гореизброените причини, той започна репликата си с въпрос: "Не трябва ли първо да си зададем въпроса защо я има тази чувствителност и дали тя не е на базата на една изкуствена истина за този период, на идеологически принципи, на принципа черно и бяло, приятел и враг".

Във "Възвишение" Божинов изтрива всякакви съмнения за изкуственост. Разбива на пух и прах всички стереотипи. Той не търси политически коректното. Представя ни революционерите такива, каквито са – борбени, горди, смели, възвишени, но и разбойници, крадци, бегълци, понякога и предатели. Режисьорът рязко сваля ореола от главата на революционера, който винаги е будил само и единствено възхищение в съзнанието на българина.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ можете да прочетете на Actualno.com.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама