10 филма, посветени на модата, които не сте гледали


10 филма, посветени на модата, които не сте гледали
Снимка: iStock/Guliver

Светят ли ви очите, когато видите разпродажба на любим дизайнер? Вие ли сте човекът, който дава съвети за стил на всичките си приятелки? Вълнувате ли се повече за Седмицата на модата, отколкото за други лични празници? Ако сте отговорили с „да“ на някой от тези въпроси, тогава този обзор от епични модни филми е точно за вас. Независимо дали става дума за развлекателна комедия, или за отварящ очите документален филм, тези ленти ще ви дадат по-дълбоки оценка и знание за индустрията и тези, които работят в нея. А сме сигурни, че дори не сте подозирали за съществуването на по-голямата част от филмите!

1. „The devil wears Prada“ (2006)

Разбира се, започваме с един любим и широко известен филм, който няма как да пропуснем. Мерил Стрийп наистина обра овациите, изнасяйки мощно представление като великата Миранда Престли (очевидно измислена версия на редакторката на Vogue, Анна Уинтур). На всичкото отгоре тоалетите във филма са напълно зашеметяващи!

2. „Funny face“ (1957)

Що се отнася до достойните музикални романси, този филм определено трябва да оглавява вашия списък. Сюжетът се върти около Дик Ейвъри (Фред Астер), фотограф в модно списание, който попада на привлекателна служителка в книжарница на име Джо Стоктън (Одри Хепбърн). Убеден, че Джо е предопределена да стане известен модел, той я отвежда във Франция, но се и влюбва в красавицата.

3. „Phantom thread“ (2017)

Само ще споменем, че филмът спечели „Оскар“ и наградата на Британската академия за най-добър дизайн на костюми. Действието се развива през 50-те години на миналия век в Лондон, където Рейнолдс Уудкок, опитен шивач, работи за членове на висшето общество.

4. „Saint Lauren“ (2014)

Ако сте любопитни да научите повече за известната марка, тогава трябва да гледате Saint Laurent, който описва подробно кариерата на основателя и моден дизайнер Ив Сен Лоран в края на 60-те и 70-те.

5. „Valentino: The last emperor“ (2008)

Научете повече за лицето зад марката - модният дизайнер Валентино Гаравани. В този филм проследяваме последните две години на Гаравани като дизайнер преди пенсионирането му. Докато се готви да подаде оставка, той подозира, че корпорацията, която купува неговата линия има далеч не толкова добронамерени намерения.

6. „The dressmaker“ (2015)

Кой би пропуснал възможност да види Кейт Уинслет като страхотна производителка на рокли? Актрисата влиза в ролята на известна шивачка на име Миртъл Дънедж, която се завръща в родния си град в Австралия и отмъщава, след като е била прокудена от града.

7. “Diana Vreeland: The eye has to travel” (2011)

86-минутният филм проследява живота и кариерата на легендарния моден редактор Даяна Вриланд, най-известна с работата си в Harper’s Bazaar и Vogue. Включва интервюта, както и семейство и приятели.

8. „Confessions of a shopaholic“ (2009)

Исла Фишър играе ролята на очарователна шопинг маниачка, която се превръща в успешен колумнист.

9. „Fresh dressed“ (2015)

Готови ли сте за курс по история на хип-хоп модата? Този документален филм с участието на Kanye West, Pharrell Williams и Swizz Beats обсъжда възхода на градската мода от самото ѝ зараждане.

10. “Dior and I” (2015)

Във филма има доста познати лица като Шарън Стоун и Дженифър Лорънс, така че определено си заслужава! Отделно фабулата е наистина интересна, показвайки дизайнер, който работи върху първата си колекция висша мода за Christian Dior в рамките на само осем седмици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама