14 нови български филма гледаме безплатно на "Златната липа" 2023


14 нови български филма гледаме безплатно на "Златната липа" 2023
Снимка: Шекспир като улично куче/Facebook

Шест документални, два анимационни и пет игрални филма от България ще покаже в извънконкурсната си програма кинофестивалът "Златната липа“, който започва в Стара Загора на 27 май и ще продължи пет дни. Заедно с филма на Иван Павлов „Пролетно равноденствие“ (2022), който ще се бори за награда в конкурсната програма, българските ленти стават общо 14.

„Пролетно равноденствие“ съчетава по прекрасен начин три хумористични истории, чийто послевкус обаче нагарча. Това е филм за малките хора, които трябва да открият приемлив начин да понесат с достойнство своите тревоги, несправедливото отношение и лични драми.

В извънконкурсната програма ще имаме възможността да гледаме нашумелия филм на аниматора Теодор Ушев „Фи 1.618“, с който режисьорът бунтар наскоро спечели „Златна палма“ от кинофестивала в Бевърли Хилс, както и награда от Московския фестивал, която той отказа в знак на протест срещу войната на Русия в Украйна. Филмът на аниматора предлага майсторска визия и изящни детайли, следвайки логиката на числото на хармонията 1.618, известно още като „златното сечение“. В лентата ще видим Деян Донков, Мартина Апостолова, Китодар Тодоров и други обичани български актьори. Теодор Ушев има две номинации за „Оскар“ с анимационните си филми „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ по произведения на Георги Господинов.

В програмата ще видим и съвсем пресния филм на Мариан Вълев „Чалга“ (2023), която преминава при голям интерес в киносалоните на страната. Известен е фактът, че филмът е сниман с телефон. Това допринася атмосферата на неговата история да бъде усетена още по-добре.

„Шекспир като улично куче“ (2022) на режисьора, актьор, а в случая и сценарист Валери Йорданов също влиза в програмата на „Златната липа“ още топъл-топъл от киносалоните. Авторът на „Кецове“ (2009) отново обръща поглед към вълненията на младите хора. Главният герой има два големи таланта, които проявява на театралната сцена и на боксовия ринг. Той трябва да избере кой от тях е подходящият, за да спаси живота на близък човек.

Следващите два игрални български филма в извънконкурсната програма са ориентирани към детската и младежка аудитория. Дебютният филм на театралния режисьор Петринел Гочев се казва „Български кораб потъва в бурно море“ (2022) и разказва за безгрижните приключения на група деца, които прекарват лятната си ваканция в живописно черноморско селце.

„Случаят Тесла“ (2022) на Симеон Хадживасилев е занимателна история за ученици, които заминават за скаутски лагер. Там децата се сблъскват с първите трепети на любовта, със съперничеството и с куп интересни фантасмагории, които могат да се родят само в непредсказуемите тийнейджърски глави.

Детската аудитория на „Златната липа“ ще има удоволствието да гледа и пълнометражната анимация „Меко казано“ (2022) по приказката на Валери Петров, режисирана от Анри Кулев.

Фестивалът ще представи и изящната пълнометражна анимация за възрастни „Флорентинска нощ“ (2022) на Сотир Гелев и Пенко Гелев. Това е красива история за странните проявления на любовта, вдъхновена от текстове на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал.

Стигаме до документалното кино от български автори. „Златната липа“ тази година ще ни предложи интересен букет от документални ленти, посветени на няколко вдъхновяващи личности – актьорът Григор Вачков, писателят Николай Хайтов, духовният водач Ваклуш Толев и световният и олимпийски шампион по борба и страстен колекционер на произведения на изкуството – Боян Радев.

„Ваклуш“ (2022) на Николай Василев е сниман продължение на почти четвърт век – от 1998 до 2022 година и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на духовния водач и Учител – Ваклуш Толев. Посветен е на 100 години от неговото рождение.

„Гладиатор“ (2022) също е режисиран от Николай Василев и разказва изпълнената с премеждия, борба и победи на волята и мисълта на една от големите съвременни български личности – Боян Радев.

Режисьорът Юрий Дачев също ще представи два документални филма, създадени през миналата година. „Лазар и Григор“ (2022) е посветен на големия български актьор Григор Вачков. Очаква се на представянето на филма да присъства както авторът на лентата, така и дъщерята на Григор Вачков – Мартина Вачкова.

Документалният филм „Хорото вътре в мен“ (2022) e портрет на един от най-обичаните български писатели – Николай Хайтов. Филмът дълбае тревожните въпроси за отговорността ни пред паметта за Левски, за приобщаването ни към света и за самочувствието, с което крачим в него.

Без съмнение много приятни емоции ще предизвика документалната лента на Костадин Бонев „Оловният войник“ (2023) в който звучат любими стихове и песни, променили мисленето на цели поколения българи. Във филма ще чуем откъси от най-запомнящите се български рок хитове с участието на музиканти като Иван Лечев, Йордан Караджов, Стенли, Митко Кърнев, Кирил Маричков и много други.

„Превал“ (2022) e документален филм на режисьора Михаил Мелтев, който разказва за достойните хора от Северозападна България, които не се огъват нито от политически и социални несгоди,нито пред природни бедствия. Филм за мистични вярвания и съвремие, за оцеляване и духовност.

Откриването на Десетото издание на МФФ „Златната липа“ ще започне с тържествена церемония в 17,30 часа на 27 май пред западния вход на Държавна опера Стара Загора. Филмите ще се излъчват както в залата на операта, така и в залите на РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“. Входът за всички филми ще бъде напълно безплатен с подкрепата на Община Стара Загора.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама