5 европейски филма се конкурират за наградата на публиката LUX


5 европейски филма се конкурират за наградата на публиката LUX
Снимка: LUX

Филмите "Alcarràs", "Burning Days", "Close", "Triangle of Sadness" и "Will-o'-the-Wisp" ще се състезават за наградата LUX на публиката за 2023 г., беше обявено на Европейските филмови награди в събота.

"Пет отлични филма очакват критичния ви поглед за изданието за 2023 г. на наградата на публиката LUX”, каза Евелин Регнер (СиД, Австрия), зам.-председател на ЕП. „За мен, като член на ЕП, да гледам и да дискутирам номинираните филми с европейските граждани е сред най-значимите събития през годината. Избраните филми за тазгодишната надпревара отново привличат вниманието и засягат теми, свързани с основните ни социални и политически предизвикателства – всеки по свой уникален, смешен, тъжен, артистичен начин. Приканвам всички да се присъединят, заедно да ги гледаме и да ги обсъждаме", каза тя.

"Тази година за първи път наградата на публиката LUX се провежда изцяло в нов формат с пет номинирани филма. Тази година LUX е посветена на любовта. Нашата любов към европейското кино, към културата – нашата и на другите. След Covid-19, войната и инфлацията, киносалоните имат нужда от нашата подкрепа и ние също заслужаваме нещо хубаво. Затова нека покажем обичта си към европейското кино, като гледаме филмите, номинирани за LUX, и да не забравяме да ги коментираме след това", каза Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), председател на комисията по култура и образование на ЕП.

"Алкарас" ("Alcarràs"), продукция на Испания и Италия, разказва историята на семейство Соле, които всяка година берат праскови в овощна градина в малкото каталунско село Алкарас. Новите планове за имота, според които дърветата трябва да се отсекат и на тяхно място да се инсталират слънчеви панели, предизвикват напрежение в голямото, сплотено семейство. Филмът бе отличен на Берлинале тази година.

"Горящи дни" ("Burning Days"), копродукция на Турция, Франция, Германия, Нидерландия, Гърция и Хърватия, проследява живота на Емре, млад прокурор, назначен в малък град, който се бори с водна криза на фона на политически скандали. След първоначалния добър прием, младият прокурор е подложен на все по-силен натиск и е въвлечен в политическите борби против желанието си.

"Близост" ("Close") е копродукция на Белгия, Франция и Нидерландия, която изследва връзката между тринадесетгодишните момчета Лео и Реми. "Близост" е филм за приятелството и отговорността.

"Триъгълник на тъгата" ("Triangle of Sadness"), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Великобритания, е сатирична драма за света на инфлуенсърите и на супербогатите. Филмът на режисьора Рубен Йостлунд бе отличен за най-добър филм на кинофестивала в Кан тази година.

"Блуждаещ пламък" ("Will-o'-the-Wisp"), продукция на Португалия и Франция, разказва историята на Алфредо, който на смъртния си одър се връща далеч назад в младежките си спомени, когато мечтаел да стане пожарникар.

Петте номинирани филма ще бъдат преведени на 24-те официални езика на ЕС и ще бъдат представени в стотици киносалони в европейските страни. Зрителите, които проследят филмите на прожекциите, организирани от представителствата на ЕП в страните членки на ЕС, ще могат да гласуват и да изберат най-добрия измежду тях от днес до 12 юни 2023 г. Победителят ще бъде избран съвместно с вота на публиката и на членовете на ЕП, с тежест на гласовете в съотношение 50:50. Лауреатът на наградата на публиката LUX ще бъде обявен на14 юни 2023 г. по време на сесията на ЕП в Страсбург, Франция.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама