Големите победители на "Оскар-и 2019" (СНИМКИ)


Големите победители на "Оскар-и 2019" (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Големият победител на 91-вата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия стана "Зелената книга". Лентата беше отличена с "Оскар" за най-добър филм. Филмът бе с цели 5 номинации, като спечели 3 награди - за най-добър актьор в поддържаща роля, за оригинален сценарий и за най-добър филм. Любопитен факт е, че във филма има българско участие в лицето на Димитър Маринов, който е в ролята на Олег - руски челист. В "Зелената книга" главните роли са поверени на двукратно номинирания за "Оскар" Виго Мортенсен и носителя на златна статуетка Махершала Али. Сюжетът разказва за Тони – Уст(н)ата – Валондала (Мортенсен), шофьор и бодигард на пианиста Дон Шърли (Али). Филмът е провокиран от истински събития, действието се развива в началото на 60-те години на миналия век, докато дуото обикаля из "дълбокия Юг" на Щатите.

Бляскавата церемония се проведе по традиция в холивудския "Dolby Theatre" и бе открита от "Queen" с вокалист Адaм Ламбърд, които изпълниха две емблематични свои песни.

Любопитен факт е, че това бе първата церемония по връчване на "Оскар", която нямаше водещ. На сцената, за да презентират различните категории и победители, се появиха едни от най-емблематичните имена в света на киното.

"Оскар" за най-добър актьор съвсем очаквано получи Рами Малек, който изигра легендарния Фреди Меркюри в лентата "Бохемска рапсодия". "Благодаря на "Queen", благодаря ви, момчета, че поне за малко ми дадохте възможност да бъда част от вашето уникално музикално наследство", заяви Малек.

Най-добра актриса стана Оливия Колман за ролята си във "Фаворитката", въпреки че повечето критици сочеха Глен Глоуз за победител в тази категория. Oливия сподели, че когато е работила като чистачка не е предполагала, че един ден ще спечели "Оскар".

ВИЖТЕ С КАКВИ ТОАЛЕТИ СЕ ПОЯВИХА ЗВЕЗДИТЕ ТУК!

Джейсън Момоа и Хелън Мирън обявиха победителя в категорията за най-добър документален филм. Носителят на "Оскар" е "Сам на скалата", който разказва историята на Алекс Хонолд - първият човек качил без обезопасяване скалата Ел Капитан в националния парк Йосемити.

Отново без никакви изненади премина връчването на "Оскара" за най-добър режисьор - отличието взе Алфонсо Куарон за филма "Рома". Куарон получи по-рано през вечерта и "Оскар" за операторско майсторство. Така общо "Оскар"-ите за "Рома" станаха три, защото филмът грабна и наградата за най-добър чуждоезичен филм. Историята му разказва за Мексико Сити през 70-те години на миналия век и проследява историята на семейство от средната класа на фона на страна, тресяща от вътрешни конфликти.

Реджина Кинг спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за героинята си в "Ако Бийл Стрийт можеше да говори". Тя бе номинирана за тази награда заедно с Ейми Адамс ("Вице"), Марина де Тевира в ("Рома"), Ема Стоун ("Фаворитката") и Рейчъл Уайз ("Фаворитката"). "Да бъда тук, представяйки един от най-великите хора на изкуството, Джеймс Болдуин, е направо сюрреалистично… Господ е благосклонен", заяви Кинг.

Най-добра поддържаща мъжка роля заслужено получи Махершала Али за ролята си във вдъхновения от истинско приятелство филм - "Зелената книга", който имаше цели 5 номинации - за най-добър филм, две признания в актьорските категории – за Виго Мортенсен и Махершала Али, както и за оригинален сценарий и за монтаж.

Втори "Оскар" за вечерта за най-добър оригинален сценарий взе "Зелената книга", а за най-добър адаптиран сценарий - "BlackKкlansman". Режисьорът на "BlackKкlansman" Спайк Лий предупреди, че през 2020 година предстоят избори и "всички трябва на направим правилния избор и за изберем любовта, а не омразата".

Най-добър анимационен филм - "Спайдър-мен: В Спайди-вселената".

"Оскар" за най-добър филмов монтаж грабна "Бохемска рапсодия".

Екипът на "Черната пантера" пък взе наградите за най-добър костюм и за най-добър декор. Наградата за най-добър декор бе историческа, тъй като Хана Бааклър е първата афроамериканка, която бе номинирана и спечели "Оскар" за най-добър декор в 91-годишната история на наградите. Бааклър получи статуетката за създаването на измислената страна Уаканда.

Друга историческа победа бе тази на Алфонсо Куарон в категорията най-добра кинематография, като така стана първият спечелил тази награда за филм, който той е режисирал. Куарон бе отличен за неговото черно-бяло представяне на "Рома", който той също така е написал.

За най-добър грим и прическа наградата бе взета от екипа на "Вице", а за най-добри визуални ефекти бе отличен "Първият човек".

Отличието за късометражен игрален филм прибра екипът на "Skin".

С награда за най-добра оригинална музика си тръгнаха създателите на "Черната пантера", който прибра цели три "Оскар"-а.

Призът за най-добра оригинална песен заслужено получи превърналата се в любима на мнозина "Shallow" на Лейди Гага. Певицата и Брадли Купър изпълниха на живо песента от "Роди се звезда".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама