Кейти Пери ще плати 2,78 млн. дола за плагиатство (видео)

  • Кейти Пери ще плати 2,78 млн. дола за плагиатство (видео)
    Дата: Снимки: Getty Images/Guliver
Дата: 02.08.2019 Снимки: Getty Images/Guliver
Iwoman.bg

Съд в Лос Анджелис постанови, че Кейти Пери и звукозаписната й компания трябва да платят 2,78 милиона долара, защото хитът на поп звездата от 2013 г. "Dark Horse" копира християнска рап песен.

Делото се водеше по обвинение, че изпълнителката е нарушила закона за авторско право при написването на песента "Dark Horse", която излезе през 2013 г. Съдебните заседатели са отсъдили единодушно, че певицата при създаването на своя хит умишлено или неумишлено е използвала музика от песента "Joyful Noise" на американския рапър Маркус Грей. Той е записал парчето през 2008 г. заедно сLecrae.

Освен Пери за виновни са признати нейните продуценти и съавтори Лукас Готвалд, Карл Сендберг, Хенри Уолтър и Сара Хъдсън, рапъра Juicy J, който изпълнява един от куплетите на песента "Dark Horse", а също така компанията "Кепитъл рекърдс".

Според "Асошейтед прес" Пери ще плати лично малко над половин милион долара, а останалата сума ще бъде платена от "Кепитъл рекърдс". По време на седемдневния процес Пери и съавторите на песента са свидетелствали, че никой от тях не е чувал песента на Грей преди делото.

"Dark Horse" беше четири седмици под №1 в класациите на Billboard и спечели номинация на Пери за "Грами".

По време на изслушването адвокатите на Грей акцентираха върху десетките милиони, спечелени от песента, докато екипът на Пери изтъкна десетките милиони разходи, използвани за направата й и предлагането на пазара.

Източник: БГНЕС

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.