Разнообразна селекция от френски филми на Киномания 2019


Разнообразна селекция от френски филми на Киномания 2019
Снимка: ПР

Киномания в партньорство с Френския културен институт представя най-новите и утвърдени заглавия от френското кино. В рамките на тазгодишния фестивал любителите на седмото изкуство ще се насладят на богата и разнообразна програма, включваща различни по жанр филми като драма, трилър, екшън и др.

Старт на Фестивала на френското кино ще даде филмът „Славни времена” на режисьора Никола Бедо. Сред забележителния актьорски състав са Фани Ардан, Даниел Отьой и Гийом Кане. Тази сложно замислена комедия на Никола Бедо умно се надсмива над актуалните ни технологични обсесии и отдава почит на първичното ни желание да изживеем отново най-славните си години. Филмът смесва исторически епохи, докато проследява емоционалното пробуждане на харизматичен възрастен мъж. Прожекцията на филма ще бъде на 15 ноември от 19:00 ч.

Сред акцентите от програмата на френското кино е и трилогията на режисьора Клод Льолуш – „Един мъж и една жена”, „Един мъж и една жена – 20 години по късно” и „Най-хубавите години от един живот”. Филмите проследяват любовната история между Жан-Луи и Ан, в чиито роли се превъплъщават актьорите Жан-Луи Трентинян и Анук Еме. Посетителите в кино „Люмиер Лидл” ще могат да се потопят в света на френската романтика на 17 ноември от 12:30 ч., 23 ноември от 14:30 ч. и 26 ноември от 18:30 ч.

По традиция Киномания ще представи и най-новите заглавия от света на френското кино. Последният филм на режисьора и сценарист Селин Шиама – „Портрет на едно момиче в пламъци” ще пренене зрителите в края на 18 в. Филмът ще представи историята на младата художничка Мириан, която пристига с мисия на ветровитото крайбрежие на Бретан – тайно да нарисува портрет на Елоиз – сдържана, но решителна млада жена, така че евентуален съпруг в Милано да реши дали би искал да се ожени за нея. В ролята на Елоиз влиза Адел Аенел, която прави незабравима роля – едновременно непокорна и меланхолична, игрива и страстна. Проследете историята за една любов, ограничена в времето и пространството, която носи феминистки и едновременно с това политически акцент на 21 ноември от 18:30 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Историята за всеизвестната любов на французите ще ни пренесе и във филма „Стая 212”. След поредния скандал Мария се озовава в хотела, който гледа директно към апартамента, който тя споделя със съпруга си Ришар. Докато се чуди какво да прави, призраците на предишните й любовници изпълват стаята, карайки Мария да премисли както романтичните си триумфи, така и провалите си. Потопете се в романтичен Париж, който отново е представен по поетичен начин, както и красивите герои с техните любовни афери. Но освежаващия романтичен песимизъм придава на тази камерна история несантиментална достоверност и мъдрост.

Почитателите на френското кино ще могат да гледат и най-новия филм на японският режисьор Хирокадзу Корееда – „Истината”, който събира на едно място забележителните Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук. Сюжетът на филма проследява изпълненото с емоции повторно събиране на майка и дъщеря, което дава възможност на зрителите за размисъл върху любовта, изкуството и отговорността. Силната духовна връзка помежду им е несъмнена, дори и ако истината за споделеното им минало продължава да се изплъзва. Проследете го в кино „Люмиер Лидл” на 25 ноември от 20:30 ч.

Сред специално подбраната френска селекция от филми попада и „Вълчият зов” – филм на военна тематика, режисиран от Антонен Бодри. Съчетаващ трилър и екшън, лентата показва френска подводница, която се оказва в критична ситуация. Как екипажът на подводния кораб ще успее да се измъкне, разберете на 22 ноември от 18:00 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Жадната за силни усещания публика на Киномания ще може да гледа и филмът „Кланът на сицилианците” на 16 ноември от 13:30 ч. Присъствието на Габен като италиански патриарх, класата на Делон като отмъстителен мафиот, естествеността на Вентура като упорито ченге и една от най-красивите музикални партитури в историята на киното превръщат „Кланът на сицилианците” в квинтесенция на френския криминален филм.

Криминална ще бъде и вечерта на 23 ноември, когато ще бъде прожектиран филмът „Клетниците”. Заснет в самия квартал Монфермей, като използва доста непрофесионални актьори, „Клетниците” е пример за киното на новото поколение френски кинематографисти, наречено от критичката Клер Диао „двойната вълна”: режисьори, които са смели и различни, и искат да променят традиционните очаквания към френското кино. Във времена на нарастващ национализъм и крайнодесни политици във Франция, филмът на Ли отеква с актуалните си теми, тъй като той далеч не е просто портрет на една общност, а задълбочено проучване на състоянието на една нация на ръба.

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

Билети за филмите можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.

Повече информация за фестивала следете на нашата Фейсбук страница и на сайта kinomania.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама