Връчиха наградите на 70-тия филмовия фестивал в Кан


Връчиха наградите на 70-тия филмовия фестивал в Кан
Снимка: Getty Images/Guliver

Международното жури на 70-тия филмовия фестивал в Кан, начело с известния испански режисьор Педро Алмодовар, посочи в неделя вечерта наградените на фестивала. "Златната палма" - най-престижната награда на фестивала получи "Площадът" на шведския режисьор Рубен Йостлунд.

Голямата награда взе "120 удара в минута" на французина Робен Кампийо.

Американката София Копола бе отличена за най-добра режисура на най-новия си филм "Измамените".

Гъркът Грег Йоргос Лантимос ("Убийството на свещен елен”) и британката Лин Рамзи ("Никога не си бил действително тук") си разделиха наградата за сценарий.

"Наградата на журито" е за "Нелюбов" на руснака Андрей Звягинцев.

Даян Крюгер получи награда за най-добра актриса във филма "Изневиделица", а за най-добър актьор бе посочен Хоакин Финикс от филма "Никога не си бил действително тук".

Никол Кидман бе отличена със Специалната награда на 70-ия Кан за играта ѝ в два филма - "Измамените" на София Копола и "Убийството на свещен елен” на Йоргос Лантимос.

Руският режисьор Андрей Звягинцев получи наградата на журито на кинофестивала за филма "Без любов".

"Златна палма" за късометражен филм бе присъдена на 15-минутeн китайски филм ("Нежна нощ") на режисьора Цю Ян. Специалната награда за късометражен филм бе дадена на "Таванът” на финландеца Тепо Айраксинен.

Операторската "Златна камера" отиде при французойката Леонор Серайе.

В големия конкурс тази година се състезаваха 19 филма. Сред фаворитите бяха сочени най-новият филм на култовия руски режисьор Андрей Звягинцев "Нелюбов", както и британският "Никога не си бил действително тук" на Лин Рамзи.

11-дневната програма приключи в събота вечерта с представянето на "Ти никога не беше тук" на Лин Рамзи. През целия неделен ден в залите на двореца на "Кроазет" бяха показани отново основните конкуриращи се филми. Журито на конкурса взе решенията си в една от вилите в околностите на Кан, където взе решението за победителите на фестивала.

Така или иначе ясен фаворит нямаше и окончателното решение бе в ръцете на Алмодовар, който вече е показвал, че воден от собствената си логика, е способен да промени всички прогнози.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама