"Блаженият" с покойната Лорина Камбурова тръгва на голям екран


"Блаженият" с покойната Лорина Камбурова тръгва на голям екран
Снимка: ПР

Дългоочакваният български филм "Блаженият" на режисьора Станимир Трифонов ("Хайка за вълци") тръгва по кината в цялата страна от 3 юни.

Филмът е базиран на книгата на Емил Андреев – "Боби Блажения и Другия американец". Тя е по действителен случай – през 1939 г. в България, в хотел "Солун" в Лом отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди.

Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие. Изключително талантливата млада актриса ни напусна миналата година. В нейна памет ще има специална премиера в  Русе, където е заснет филмът. Събитието ще се състои на на 27 май, когато се навършва една година от смъртта ѝ.

В новата българска лента участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Режисьорът определя "Блаженият" като психологическа любовна драма.

Toвa e иcтopия зa 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди, за революционното му откритие – лекарство за най-страшната по онова време болест – туберколозата. Сценаристът Емил Андреев споделя, че "Боби Блажения и Другият Американец" всъщност е по истински случай. Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Тази част от историята, в която Джон Кенеди идва в Лом, в хотел "Солун", наистина се е случила. Прототипът на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското ѝ име е Пръвка, която днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

Снимките на продукцията стартират през 2018 г. и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов, филмът ни пренася в няколко епохи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама