CineLibri: Книгите оживяват


CineLibri: Книгите оживяват

Първият кино-литературен фестивал CineLibri 2015 ще се състои от 2 до 11 ноември 2015г. в София, Пловдив и Варна. 

Организатор на събитието е издателство "Колибри", което тази година празнува своя 25-годишен юбилей.

"Целта на CineLibri е да покаже взаимодействието между изкуствата, тъй като сме на мнение, че една книга може да роди прекрасен филм, затова сме избрали едни от най-добрите екранизации. Тъй като 70% от книгите на нашето издателство са филмирани, беше трудно да се спрем на конкретните заглавия, които ще видят зрителите", каза Жаклин Вагенщайн от издателство "Колибри" по време на пресконференция днес.

В дните на фестивала ще се прожектират 14 филма в София, 12 в Пловдив и 7 във Варна, образци на най-добрите екранизации на книги. На 10 от прожекциите пък публиката ще има удоволствието да се включи в изненадващ хепънинг или специална среща с някои от авторите на литературните творби, както и създателите на техните екранизации. Присъстващите ще могат да закупят и съответните филмирани книги с 30% отстъпка по време на самата прожекция.

Сред кинолентите във фестивалната програма присъстват вечни кино шедьоври, като "Закуска в Тифани“, модерни класики, като "Фрида", "Чуй ме" (с кино заглавие "Не мърдай") и "Непосилната лекота на битието", както "Никой не се спасява сам", чиято прожекция у нас идва веднага след премиерата му на фестивала в Кан тази година. В програмата е включен и детски филм - "Ваканциите на малкия Никола", като преди прожекцията ще се състои куклен театър за малчуганите. 

Специални гости на CineLibri 2015 ще бъдат известният американският писател Дъглас Кенеди, една от най-ценените италиански писателки – Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито - знаков италиански актьор и режисьор.

CineLibri 2015 ще бъде открит на 2 ноември с прожекцията на филма "Закуска в Тифани" в кино "Люмиер".

Освен ефектното отбелязване на своята годишнина, издателство "Колибри" има амбицията CineLibri да се наложи като ежегоден фестивал.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама