Деветте живота на Мария Каракушева или кардиограма в ноти


Деветте живота на Мария Каракушева или кардиограма в ноти
Снимка: Организаторите

Ако сърцето можеше да композира, със сигурност пиесите щяха да бъдат безбройни. Защото необикновените истории, в които главен участник е този само уж сърдечен мускул, са основното вдъхновение за всички артисти.

Това се случва и с българския композитор и пианист Мария Каракушева (създател на проектите „Classic In The House by Maria Karakusheva“, „Classic In The Jazz“, „Grace on Air“ и „Концерт за две Марии и едно пиано“). След 29 активни години на сцена, тя с гордост представя проекта Hearteclipse Live! - мултимедиен спектакъл, който ще оживее за първи път пред публика на 30 октомври, в столичния клуб Music Jam. „Девет истории с послания за всеки - от света вътре в мен до възможно най-далечната точка, за която мога да си помисля – „Две светлинни години“ от тук, каквото е заглавието на една от пиесите, включени в едноименния ми албум“, коментира артистичната си концепция Мария Каракушева.

Албумът първият български класически албум, създаден и издаден от жена композитор, изпълнител и продуцент, събира девет композиции в съвременен формат на произведенията до пет минути. „Албумът H e a r t e c l i p s e е моят опит за себепознание и изправяне пред предизвикателството да разкрия душата си. Пиесите за пиано и струнен оркестър предават цялата палитра от емоции и чувства, които съм изпитвала, техния контраст и неочаквани обрати - моите сърдечни затъмнения. Саундтрак към любовта, радостта, вярата, надеждата, тъгата, носталгията и всички други разтърсващи човешки емоции. Като всеки саундтрак, той има нужда от своя “филм” и представяне, което да въздейства на почти всички сетива!“, допълва Мария Каракушева.

Проекът Hearteclipse Live! e aудио-визуално изживяване, което ще обърне представите на публиката за класическата музика. Hearteclipse Live! използва модерен подход към сценография, хореография и режисура, но в същото време неостаряваща концепция, каквато е и класическата. Като гост изпълнител във втората част на концерта ще се включи един от най-популярните български електронни музиканти - Иван Шопов, добре познат и с проектите си Balkansky и Cooh. Със специалното участие на Quarto Quartet - The Chamber Musicians of Sofia и визуалния артист Петко Танчев.

Визуалната среда на спектакъла ще бъде генерирана като колаж от заснети видеокадри, 2D рисувана дигитална анимация, 3D рендери, интерактивен медия дизайн, видео на живо и светлинни ефекти. Hearteclipse Live! наистина е повече от обикновен класически концерт.

Каузата, мащабността на спектакъла е идеална възможност за Мария Каракушева да даде гласност на една кауза, която определя артистичните ѝ търсения през годините - за ролята на жените творци в обществото. „Решението ми да го направя идва от личния ми опит като млада жена композитор и сблъсъка със света на поредната професия, която се оказа подчертано “мъжка ”. #9хMaria е кауза, с която обръщам внимание, че творческият свят има нужда от развитие и промяна на нагласите. Добрият пример и модел са най-големите вдъхновители за промяна. За целта избрах още осем жени на име Мария - влиятелни творци, които вдъхновяват мен самата, и чрез предварително заснети видеа за всяко парче от албума, имат своята роля в промотирането на Hearteclipse Live!”

Албумът може да се намери във всички големи аудио и видеоплатформи, като Spotify, Apple Music и YouTube.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама