Дъщерята на Чарли Чаплин е специален гост на български фестивал в Лондон


Дъщерята на Чарли Чаплин е специален гост на български фестивал в Лондон
Снимка: Арт фест

Джералдин Чаплин, първото дете на Уна О'Нийл и легендата Чарли Чаплин, е специален гост на четвъртия кинофестивал, организиран от Българския културен институт в Лондон. Легендарната актриса ще представи филма на Джесика Удуърт и Петер Бросенс "Босият император", копродукция с България.

Лентата е продължение на тяхната емблематична комедия "Белгийският крал" със световна премиера във Венеция, номинация за европейска филмова комедия на ЕФА и участие в над 150 фестивали от цял свят.

"Белгийският крал" проследява премеждията на последния крал на Белгия, който е на дипломатическа мисия в Истанбул по повод преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. След соларна буря, след която се преустановяват самолетните полети и мобилните комуникации, съчетана с желанието на Валония да се отдели от Белгия, кралят е принуден да се опита да стигне до кралството си по суша, прекосявайки Балканите.

"Босият император" намира краля, заедно с антуража му, на изолиран остров в Адриатика след инцидент в Сараево. Островът е превърнат в санаториум и ръководен от авторитарен доктор, който очаква провъзгласяването на Нова Европа от националистически сили, които намират в обитателите на санаториума новия император...

И двата филма са копродукция между Белгия, Нидерландия и България, като "Босият император" е копродукция и с Хърватия и заснет изцяло на любимия остров на Тито - Бриюни. В ролята на белгийския крал е Петер ван ден Бегин, а в "Босият император" участват Джералдин Чаплин и Удо Киер.

Български копродуценти на филмите са Мира Сталева и Стефан Китанов ("Арт фест") с подкрепата на Националния филмов център. Те ще придружат Джералдин Чаплин и Джесика Удуърт на специалните прожекции на двата филма, в рамките на четвъртата кинопанорама "Лондон-София", организирана от Българския културен институт в Лондон, в партньорство с международния филмов фестивал "София филм фест" - на 20 ноември.

Кинопанорамата "Лондон-София" продължава от 13 до 27 ноември в Ondaatje Theatre, част от историческата сграда на Royal Geographical Society - архитектурно продължение на емблематичната Royal Albert Hall. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама
Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама