Екологичният танцов спектакъл "Пласт-тония" се завръща на сцена


 Екологичният танцов спектакъл "Пласт-тония" се завръща на сцена
Снимка: ПР

След почти две години танцовият спектакъл "Пласт-тония" се завръща на сцена с мини турне в четири български града. Пърформънсът с постапокалиптичен сюжет е авторски проект на Ина Гергинова - артистичен директор на Танцова компания "Музотанц", режисьор, хореограф, танцьор, актриса, преподавател и арт терапевт.

"Плас-тония" ще бъде представен в Бургас на 2 декември в Културен дом НХК и в столичния РЦСИ "Топлоцентрала" на 8 декември. Вече преминаха гостуванията в Опера Варна на 27 ноември и Куклен театър Стара Загора на 28 ноември.

Представлението бе широко аплодирано при първото си представяне на софийска сцена преди две години, а през 2022 г. започна обиколка из по-големите градове на България, за да напомни, че въпреки всички останали предизвикателства, с които човечеството се сблъсква през последните години, темата за екологичната криза е все така актуална и се нуждае от повишено обществено внимание.

Продукцията представя един футуристичен поглед върху Земята, преживяла невиждан катаклизъм вследствие на екологичната катастрофа, предизвикана от пагубния човешки отпечатък. Основно изразно средство е съвременният танц, а избраният ключов драматургичен символ е пластмасата, метафора за прекомерното производство, употребата и замърсяването в световен мащаб.

Сюжетът е постапокалиптичен, с елементи на антиутопия и магически реализъм. Драматургията третира живота на оцелелите на тази фикционална планета, като същевременно пътува назад в пространствено-времевата линия с препратки към причините в земната действителност, довели до тези необратими последствия. "Пласт-тония" е една вълнуваща среща на публиката с тази болезнено актуална в глобален план тема, действаща едновременно стряскащо, отрезвяващо и жизнеутвърждаващо.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама