Екологичното турне на Coldplay - всичко е възможно, когато има желание (ВИДЕО)


Екологичното турне на Coldplay - всичко е възможно, когато има желание (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Британската група Coldplay се ангажира да бъде възможно най-устойчива и нисковъглеродна на световното си турне, като намали въглеродния си отпечатък с 50 процента, съобщи "Асошиейтед прес".

За екологичната си мисия музикантите монтираха кинетична платформа за генериране на енергия и стационарни велосипеди, като насърчиха феновете си да танцуват и така да помогнат за захранване на апаратурата за шоуто им.

Велосипедите, минимум 15, могат да произведат средно 200 вата енергия, уловена в специални батерии, чрез които се захранват елементи от шоуто.

Всеки кинетичен дансинг побира десетки хора и генерира мощна енергия. Групата дори организира състезание преди шоуто, за да избере групата фенове, която да "произвежда" най-много енергия, танцуваща на "Jump Around" на House of Pain.

Често се коментира, че феновете на концертите на живо зареждат групата, Coldplay искат буквално да използват това.

Басистът на бандата Гай Бериман коментира: "Това е много забавно и дава възможност да се направи нещо полезно за околната среда".

Coldplay не просто обещава да намали собствения си въглероден отпечатък, но и създава стимули за публиката си. Например безплатно приложение за феновете, което изчислява и класира различните възможности за пътуване до мястото на концерта - кола, обществен транспорт, такси, велосипед или влак. В зависимост от избора, има и съответна награда за онези, които предпочетат най-екологичния транспорт. Групата се надява да организира и безплатен обществен превоз за концертите си в Америка и Европа.

"Да бъдеш "зелен" не е самобичуване. Това е добър бизнес модел и ние искаме да покажем точно него", коментира вокалистът на Coldplay Крис Мартин.

Членовете на групата планират да сведат до минимум и полетите си със самолет. Чартърите ще бъдат избягвани, за сметка на пътуване с влак или електрически превозни средства, когато това е възможно. Камионите с апаратура ще използват алтернативни горива като хидротретирано растително масло.

На сцената на турнето им се използва рециклирана стомана. Бандата се надява да разгърне първата в света батерийна система за турне, създадена от 40 преработени и рециклируеми батерии за електрически автомобили. Надеждата е цялото шоу да се захранва от батерии.

Биоразградими конфети, компостируеми ленти за китки за публиката, използване на слънчеви панели и генератор, захранван от растително масло, също са част от новата еко мисия на Coldplay.

Примерът на рок бандата е заразителен и за колегите им. Били Айлиш обеща да премахне повече от 35 000 бутилки вода за еднократна употреба от турнето си и да бъде предлагана само вегетарианска храна зад кулисите. Групата Massive Attack пътува с влак, а брандираните артикули на Оливия Родриго са боядисани с безвредна боя и са създадени от 100% органичен памук. Хари Стайлс организира за тура си център за рециклиране на батерии и дари неизползваните хотелски тоалетни принадлежности на приюти.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама