Фестивал превръща софийските канали в паркове


Фестивал превръща софийските канали в паркове
Снимка: ПР

Реките на София – изолирани, бетонирани и пусти. Минаваме покрай тях и откровено ни става тъжно. И вероятно всеки втори, застанал над канала на булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Сливница", се е питал – защо София няма чисти, уредени и нормални централни реки.

А може би на софийските "канали" им трябва малко, за да ги почувстваме като паркове и реки? С тези въпроси започва дългосрочната инициативата Реките на София на фондацията "Колективът", която цели да променя нагласите към софийските реки и постепенно да ги превръща в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих чрез малки и реализуеми намеси.

Досега София има редица нереализирани проекти за реките, но вместо да седим и чакаме някой от тях да се превърне в реалност, можем да започнем с малки стъпки да променяме нагласите си, да се грижим за тях и да използваме реките като градско пространство за среща с хора и природата.

На 26 и 27 септември е първата стъпка в тази посока – "Фестивал: Реките на София", който цели да покаже как могат да живеят нашите реки, за да започне плавната промяна – на нагласата ни към "канала".

Зад инициативата Реките на София вече стоят някои от най-активните и отговорни към града организации, бизнеси и отделни граждани

За повече детайли относно програмата, локациите и активностите на отделните участници във "Фестивал: Реките на София" следете страницата на инициативата Реките на София и в официалното събитие във Facebook.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама