Филм с Мария Бакалова закрива Варшавския международен кинофестивал


Филм с Мария Бакалова закрива Варшавския международен кинофестивал
Снимка: София Филм Фест

Българският филм (копродукция на България-Франция) "Жените наистина плачат", който направи световната си премиера в официалната селекция на кинофестивала в Кан, бе избран да закрие 37-ия Варшавски международен кинофестивал. Това ще се случи на 17-ти октомври oт 20:00 часа.

Фестивалът в столицата на Полша е "А" категория, което го прави особено важен за Източна Европа, както и за азиатския пазар. Неговото начало е на 8 октомври.

"Жените наистина плачат" разказва за пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу "джендър-идеологията". Във филма участват Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчаджиев и др.

Всички филми на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова са били в официална селекция във Варшава досега. Първият им филм - "Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС", бе показан в документалното състезание, а в страната ни предизвика бурни полемики. Игралният им дебют - "Котка в стената", получи наградата на международната критика "ФИПРЕСИ" през 2019-а година, която го изпрати на европейските филмови награди.

Прогресиращото признание към работата на Мина Милева и Весела Казакова през годините доведе до това събитие от изключителна важност, а именно - най-новият им филм да закрие фестивала във Варшава. Двете авторки споделят, че за тях това е огромна чест, тъй като досега не са имали откриващ или закриващ филм на този така важен за нашия регион фестивал.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама