Филмът-кауза "Майка" тръгва по кината (ВИДЕО)


Филмът-кауза "Майка" тръгва по кината (ВИДЕО)
Снимка: ПР

Нaвръх празника на българското кино - 13-ти януари, филмът "Майка" тръгва по кината  в цялата страна.

Дни след успешното турне във Варна, Бургас и Пловдив при пълни зали, след седем фестивални участия у нас и в чужбина, лентата на Зорница София "Майка" най-после ще може да бъде видяна от родната публика в киносалоните в цялата страна.

След триумфа му на фестивала "Златна роза" 2022, където получи награди за най-добър филм, за женска роля на Дария Симеонова, за операторско майсторство на Крум Родригес и една специална награда за децата от Широка лъка и гетото в Кибера, Кения, "Майка" ще се срещне с всички любопитни кинозрители у нас.

Това е автентичен филм, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип "родителство". Лентата докосва болката, която все повече съвременни семейства носят и крият, опитвайки се да добият деца, но и другите пътища към тази мечта, защото винаги има начин. Филмът заразява със своя оптимизъм, че всеки един човек може да промени пейзажа, неправдите, света. Всеки един от нас има силата да твори светове. Оптимистична драма, зов за отговорността, с вярата, че винаги има начин. 

Филм-кауза, филм за "алтернативна форма на майчинство", както точно го анонсира "Film New Europe" преди година, той е първата част от дуология на тази тема, която силно вълнува режисьора. Според нея най-впечатляващото в житейската съдба на реалната личност, вдъхновила филма, е, че успява да трансформира личната си мечта за щастие, чрез работата и творчеството си, в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Изкуството като преобразяваща сила е център в живота на героинята, както и една от темите на филма.

Главната роля се изпълнява любимата от малкия екран и театъра Дария Симеонова, за която това е дебют в главна роля в киното. Участват още хърватската звезда Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и "Сънданс", както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори – те са сираци или деца от улицата – факт, който е много сложен за работа на терен, но допринася за автентичното звучене на лентата.  Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес, с когото режисьора работи в трети филм и в четвърти пореден проект. Автентичността е на всички нива - има не малко сцени от филма, които са се случвали на авторите, докато работят по проекта. Сценаристи на лентата са Миглена Димова и Зорница София, които развиват сценария си  в европейската програма Скрипт Ийст.

Локациите на филма впечатляват с контраста и кинематографичността си – от живописната Широка лъка се пренасяме в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби, Кения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама