Филмът "Майка" получи престижната награда "Златна роза"


Филмът "Майка" получи престижната награда "Златна роза"
Снимка: Facebook Златна роза

"Майка" на Зорница София получи наградата "Златна роза" на 40-ото издание на Фестивала на българския игрален филм. Според журито екипът заслужава приза за трогателното изобразяване на майчинството в предизвикателствата на съвременния свят. От сцената във Варна режисьорката благодари на Елена Панайотова, върху чиято истинска история е базиран сюжетът на филма, разказващ за млада жена, която не може да има деца, но става "майка" на много сираци в България и Кения.

Филмът, чиято премиера бе на "Златна роза", вече има покани за участие и в други фестивали, сподели Зорница София, ще бъде показан и на "Киномания".

"Майка" бе отличен още с наградата за женска роля на актрисата Дария Симеонова и за операторското майсторство на Крум Родригес. Удостоен бе и със специален диплом от журито, който ще бъде изпратен на децата, участващи във филма.

Другият голям победител при пълнометражните заглавия е "Шекспир като улично куче". Валери Йорданов получи признание за сценарий и за режисура, а актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев - за мъжка роля. Филмът се окичи още с Наградата "Варна", която връчва морската община, с приза на Съюза на българските филмови дейци и на Младежкото жури на фестивала. Режисьорът, комуто се наложи много пъти да излиза на сцената, пожела българските кинотворци да могат да правят много по-често филми и да не се налага да чакат като него десет години, за да реализират проектите си.

За дебют на 40-ото издание на фестивала "Златна роза" бе отличен Орлин Милчев, режисьор на "Изкуството да падаш".

Журито за пълнометражни филми връчи своята специална награда на "Пролетно равноденствие" със сценарист Красимир Крумов-Грец, режисьор Иван Павлов, оператор Емил Христов и актьори Светлана Янчева и Ивайло Христов. Това бе изборът и на Гилдия "Критика".

"Златна роза" за късометражен филм бе присъдена на "Празник" на Антония Милчева, но в категорията бяха раздадени още две награди - за режисура на Александър Милушев за "1999" и за операторско майсторство на Йоанна Хаджииванчева за "Откъснати". Кинокритиците отличиха "Vox populi" на режисьорката Тянита Ганчева.

Наградата на публиката отиде при детския филм "Случаят Тесла" на Андрей Хаджииванов, който напълни зала 1 на Фестивалния и конгресен център на прожекцията си във Варна.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама
Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама