Франкофония 50 в лятното онлайн издание на София Филм Фест


Франкофония 50 в лятното онлайн издание на София Филм Фест
Снимка: СФФ

Специална селекция от филми, обединени под надслова "Франкофония 50", могат да гледат зрителите на 24-тия София Филм Фест Лято Онлайн. Поводът за тази селекция е 50-ият рожден ден на Международната организация на Франкофонията (МОФ). 13 филмови продукции, включени в тази програма, са продуцирани в държави членки на Франкофонията, но също и държави партньори или наблюдатели на тази организация – Франция, Белгия, Косово, Румъния, Албания, Сърбия, България и др. Филмите са обединени от ценностите, залегнали в основата на МОФ: правата на човека, правото на образование, равнопоставеността

Всички филми от специалната фестивална селекция "Франкофония 50" могат да бъдат гледани онлайн на online.siff.bg до 19 юли!

В многоцветната мозайка от филми на "Франкофония 50" се откроява копродукцията между Мароко, Франция и Белгия "Адам", създадена от режисьорката Мариям Тузани, която с изключителна деликатност представя темата за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко. Изпълненията на актьорите Лубна Азабал и Нисрин Еради в главните роли предизвикват силни емоции. Филмът има 6 номинации от фестивала в Кан през 2019 година.

"Арабски блус" на Манеле Лабиди Лабе е история за имигранти, които след години извън страната, се завръщат във Франция. Пътят обратно е особено интересен, а и сблъсъкът с държавните институции е представен със сериозна доза хумор, така че срещата с тази история е повече от задължителна!

Почитателите на творчеството на братя Дарден могат да гледат новата им кинопровокация "Младият Ахмед". Белгийско-френската продукция разказва за съдбата на 13-годишно момче, което се колебае между изкушенията на живота и решението да осъди на смърт човек, заради религиозните му убеждения. "Младият Ахмед" продължава линията на силно социални и въздействащи филми, създадени от Дарден, като този път фокусът е върху фанатизма. Филмът може да бъде видян на 16 юли (четвъртък), от 18:00 часа в Дома на киното.

Българското предложение в секцията "Франкофония 50" е филмът на Стефан Командарев – "В кръг". Съвместна продукция между България и Сърбия, "В кръг" е психологически портрет на едно общество, което все още търси своята цел и идентичност след 30 години преход. През историите на 3 полицейски патрулки в една нощ се сменят епизоди със спасяване на човешки животи, комично оцеляване, тотални провали, цинична жестокост, лицемерие и безразличие… Филмът може да бъде видян на 7 юли (вторник), от 20:30 часа в Дома на киното.

Киноманите не бива да пропускат и "Папиша" - копродукция между Франция, Алжир, Белгия и Катар, на режисьорката Муния Медур. Филмът е история за образованието и равнопоставеността между половете и свободата. Премиерата бе в секцията „Особен поглед“ на фестивала в Кан. Този разказ е пълен с енергия и пресъздава по уникален начин важни аспекти от борбата за независимост на жените в Магреб.

Друг вълнуващ филм с фокус върху темата за равнопоставеност на жените е "Господ съществува, името й е Петруния", копродукция между Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения на македонската режисьорка Теона Митевска. Филмът получи признанието на Европейския парламент, който му връчи Наградата ЛУКС и по този начин осигури разпространението на историята на всички европейски езици. Сюжетът е наистина забележителен – по време на традиционното вадене на светия кръст от водата на Йордановден, обичайно мъжка надпревара, една жена на име Петруния по случайност улавя кръста и отказва да го „предаде“ на властите, защото иска да отстоява своето право на „година щастие“. Във филма социалните и политически послания умело са съчетани с хумористичен поглед към абсурда на патриархалните традиции, особено в ХХI век… "Господ съществува, името й е Петруния" може да бъде видян на 6 юли (понеделник), от 18:00 часа в Дома на киното и на 16 юли (четвъртък) от 21:30 часа в Културен център Г8.

Сред заглавията в секция "Франкофония 50" е и филмът на Франсоа Озон "По Божията милост" (Франция-Белгия), който получи Голямата награда на журито на Берлинале 2019. В него участват Мелвил Пупо и Дени Меноше, а историята разказва за Александър, който живее със семейството си в Лион. Един ден той случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Александър намира смелост да се изправи срещу свещеника и успява да открие още негови жертви. Възрастните мъже все още водят своя собствена вътрешна война, за да излекуват незарасналите рани…

Едно от най-интересните заглавия в програмата "Франкофония 50" е най-новият филм на носителя на "Оскар" майстор-режисьор Милчо Манчевски – "Върба", копродукция между Северна Македония, Унгария и Белгия. В неговата нова история три македонски жени трябва да се борят с контрола върху своите тела, традиция, лоялност, бременност и осиновяване. Те не са си поставили за цел да променят света или обществото, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги прави невероятни героини…

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама