Френската сензация с български произход IRé на Беглика Фест


Френската сензация с български произход IRé на  Беглика Фест

Музикалното присъствие на Беглика Фест 2015, чието мото тази година е "Играй, Бъди, Твори“, се очертава като най-силното от създаването фестивала до този момент, след като стана ясно, че към пъстрата мултикултурна селекция ще се присъединят френската сензация с български произход IRé, чиято популярност граничи с тази на Zaz, сръбските реге звезди и любимци на EXIT Fest KILO KILO Banda и чилийската певица с афинитет към българския фолклор Анай Валрад.

Всички те ще сътворят едно уникално международно и мултистилово музикално пиршество, което ще продължи от 27 до 30 август на традиционния за Беглика фест яз. Голям Беглик в Родопите.

Крехко цвете, избуяло в паважа на Париж, музиката на IRé черпи емоционалността си както от небето над хълма Монмартър, така и от дълбочината на българските си корени. Нейният нежен и проникновен глас ни отвежда към новия “трип-фолк от земята на Орфей” – музикално пътешествие с мистични балкански нотки, примесени с блус, боса нова и трип-хоп звучене.

Родена в България, Ирина Жекова заминава за Франция да учи математика и акустика, но там преоткрива музикалното си призвание. Носталгията по родината и смесицата от културни влияния дошли от цял свят, вдъхновяват IRé да напише текстовете и музиката за първия си авторски EP албум “Единна земя”. Между легендите за змейове и самодиви, песните преплитат традиционно и модерно светоусещане.

Автентичният звук на IRé се дължи както на нейния китарен fingerpicking стил, така и на оригиналните африкански инструменти, използвани от френския перкусионист, мулти-инструменталист и аранжор Шарли Дален, роден в Камерун. Съвместната им студийна работа ги отвежда и по сцените на над 250 концерта в Европа. Освен на места като кафенето на Амели Пулен в Париж и в катедралата St Eustache по време на 36 часовия нон-стоп фестивал, музиката на IRé звучи на лодки в подземното езеро St Léonnard в Швейцария, както и акустично в пещерата “Магурата” край Белоградчик.

“Там е сърцето ми” (EP “There goes my heart”) е най-новата продукция на българската певица, автор и композитор. Aлбумът съдържа песни на английски, български и измислен език. Едноименният сингъл от албума е записан на специална честота 432 Херца, считана за хармонична с вибрациите на природата – човешкото сърце, молекулите на водата, циклите на планетите... Песента “Little Soul Match Girl" е избрана в официалната селекция на радио мрежата RCF заедно с артисти като Заз, Даяна Крол и Лейди Гага. IRé ще представи за пръв път новите си песни в България премиерно на Беглика Фест 2015.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама