Георги Господинов получи и наградата за цялостен принос "Христо Г. Данов“


Георги Господинов получи и наградата за цялостен принос "Христо Г. Данов“
Снимка: Пресцентър на Министерство на културата

Министърът на културата Кръстю Кръстев е връчил голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура "Христо Г. Данов" на Георги Господинов. Отличията са били раздадени на официална церемония в Пловдив вчера вечерта.

"Написаното от Георги Господинов отдавна пътува по света на всевъзможни езици, печели престижни отличия. Освен че умело води разказа пред света за това кои сме ние, авторът успява да го направи така, че да ни насърчи да се гордеем със себе си, да се опитаме да бъдем своята по-добра версия", е казал министърът.

"Дължим много на пишещите хора и на всички, ангажирани в процеса на издаване и популяризиране на книгите. Те са нашето минало, настояще и бъдеще, събрано между кориците на "тук" и "сега". Нашето постоянно търсено бягство и убежище във времето", е посочил още Кръстев.

Георги Господинов, чийто роман "Времеубежище" спечели международната награда "Букър", е коментирал, че напоследък му се случва да се вълнува много. "Ще ви кажа защо – първо, разбира се, беше заради онази награда, но после се случи нещо по-хубаво – върнах се тук и видях нещо, което не очаквах да видя – колко много хора са развълнувани от литература и от книга и това вълнение отекна по света", е казал писателят.

Според него литературата може да създава общество, тъй като "общество" идва от общуване. А литературата прави това общуване възможно, е допълнил авторът на "Времеубежище".

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама