Големите победители на тазгодишната церемония "Оскар"


Големите победители на тазгодишната церемония "Оскар"
Снимка: Getty Images / Guliver

За разлика от номинациите, в които бяха само бели творци, наградите "Оскар" бяха разпределени сравнително равномерно. И умиротворително, ако се има предвид какво би направил Леонардо ди Каприо без "Оскар".

"Спотлайт" е най-добър, Иняриту е за втора поредна година с "Оскар", "Лудия Макс" е с най-много - 6, Леонардо е с първия си, операторът на "Завръщането" е с трети пореден.

Участниците в шоу „номер едно” в световните кинонагради – това на Американската академия за киноизкуство, леко намалиха височината на червения килим, постлан по една от главните улици в Лос Анджелис. В същото време наблизо протестираха срещу „расовата дискриминация” в номинациите за „Оскар”.

Килимът пред „Долби тиътър” се сви под тежестта на славата и суетата, докато недалеч от там тъмнокожи и бели активисти демонстрираха с протестен бял „Оскар” срещу доминираните изключително от бели творци номинации за главните награди в американското кино.

Шведската актриса и танцьорка Алисия Викандер бе посочена като най-добра в поддържаща роля, според членовете на Американската киноакадемия. В неделя вечерта тя научи, че е носителка на "Оскар" за ролята си във филма "Момичето от Дания" (The Danish Girl).

Неприятно бе изненадан Силвестър Сталоун и почитатели от загубата си на „Оскар” за поддържаща роля в последния филм от собствения му проект „Роки”.

Най-добър актьор в поддържаща роля стана Марк Райлънс за ролята на съветски разузнавач в американския исторически филм на Спилбърг „Мостът на шпионите” (Bridge of Spies). Това е и напълно заслужено отличие за перфектната игра на незабележимост.

След почти 30 години в тишината, легендарната поредица „Лудия Макс“ възкръсна в четвъртия си филм и вече с 6 „Оскар”-а. Филмът бе отличен в категориите „Най-добър звук”, “Най-добър звуков монтаж” и „Най-добър монтаж”.

Документалната лента за звездата на соул музиката, която почина на 27-годишна възраст през 2011-та година, Ейми Уайнхаус, получи "Оскар". Автор е Асиф Кападиа, който се прочу на световната сцена с лентите “Сена” и „Ейми” – историите на две покойни знаменитост – бразилският автомобилен състезател Аертон Сена и британска певица.

41-годишният Ди Каприо бе отличен за главната си роля във филма „Завръщането” (The Revenant). Това е и първата му награда "Оскар".

Бри Ларсън получи наградата за главна женска роля в драмата на ирландския режисьор Леонардо Ейбрахамсън във филма „Стая” (Room). Двайсет и шест годишната актриса изигра ролята на жената на име Ма, която е била отвлечена още като момиче и оттогава живее в съвсем малка стая с малкия си син.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама