Големите победители от наградите Оскар 2023 (СНИМКИ + ВИДЕО)


Големите победители от наградите Оскар 2023 (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Най-големият победител на тазгодишните "Оскар"-и се оказа "Всичко навсякъде наведнъж", който спечели почти всички награди в основните категории и беше обявен за най-добър филм на годината.

"Няма добър филм без екип, тази награда е ваша", заяви Даниел Куан след като получи статуетката от Харисън Форд. Той каза, че е направил филма, ръководейки се от принципа на баща си, че никой човек не е по-важен от друг и благодари на Академията и семейството си. В тази категория през 2023 година се състезаваха изненадващо голям брой филми - цели 10 (най-големият в историята) – "На западният фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Всичко навсякъде наведнъж", "Семейство Фейбълман", "Тар", "Топ Гън: Маверик", "Триъгълник на тъгата" и "Жените говорят".

Наградата за най-добър актьор в главна роля получи Брендън Фрейзър. Той благодари на екипа, който е направил толкова смел филм като "Китът". "Господа, вие имате огромни сърца като китове и за мен е чест да бъда във вашата категория”, обърна се актьорът към останалите номинирани. Фрейзър сподели, че е започнал отдавна в този бизнес, но в началото нещата не са му се получавали много добре. "Трябваше да се гмурна до дълбините на океана, за да изплувам отново към слънцето', сподели развълнуваният актьор.

В същата категория, но от дамска страна, очаквано наградата получи Мишел Йео. Тя пожела на всички момчета и момичета по света да не се отказват от мечтите си, защото когато човек много силно желае нещо непременно го постига. Йео се обърна към всички дами в залата „Не позволявайте на никого да ви казва, че сте "прецъфтели", което беше съпроводено с бурни аплодисменти и смях. Актрисата благодари на колегите си, създали филма и на 84-годишната си майка, заявявайки, че "майките са истински героини и без тях никой от нас нямаше да е тук".

Призът най-добър режисьор беше връчен на режисьорите на "Всичко навсякъде наведнъж" от Идрис Елба и Никол Кидман.

Ке Хуи Куан взе "Оскар" за поддържаща мъжка роля. В емоционалната си реч при приемането на награда Куан разказа за това, че е сбъднал американската мечта. "Тръгнах от дома си в лодка, бях в бежански лагер, а сега съм тук", сподели актьорът . Той благодари на всички, които са му дали шанс и на семейството си за подкрепата.

За поддържаща женска роля наградата получи Джейми Лий Къртис за участието си във "Всичко, навсякъде, наведнъж". "Моят екип, моят агент, моят съпруг и дъщерите ми и всички, които обичат киното – току що спечелихме "Оскар", каза през сълзи актрисата.

В категорията пълнометражен документален филм "Оскар"-ът беше присъден на филма "Навални", в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев. "Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Блогадарим и на Алексей Навални и семейството му", каза режисьорът Даниел Роър. Съпругата на Навални - Юлия благодари на Академията и заяви, че съпругът й е в затвора заради битката му за демокрация в Русия с "омразния режим на Путин".

За адаптиран сценарий "Оскар" получи „Жените говорят". За оригинален сценарий - "Всичко навсякъде наведнъж".

В категорията за музика наградата беше присъдена на Волкер Бертелман за "На западния фронт нищо ново".

Наградата за най-добър звук беше присъдена от Академията на "Топ Гън: Маверик".

"Оскар"-ът за най-добър чуждоезичен филм отиде при "На Западния фронт нищо ново" (Германия).

За анимация сред номинираните се открояваха два номинирани филма – "Пинокио на Гийермо дел Торо" и "Котаракът в чизми: Последно желание". Победителят в тази категория е „Пинокио на Гийермо дел Торо - поразително мрачен поглед към любимата детска книга за немирната жива кукла и нейния възрастен баща дърворезбар.

В категорията за костюми наградата получи "Черната пантера: Уаканда завинаги", а в категорията за грим и прически - "Китът".

За операторско майсторство "Оскар" взе "На западния фронт нищо ново".

За много следената категория визуални ефекти "Оскар"-ът отиде при "Аватар: Природата на водата".

Най-голямата нощ в Холивуд - церемонията по връчването на "Оскарите", започна с гръмко прелитане на изтребител в знак на почит към номинирания филм "Топ Гън": Маверик".

"Благодаря ви, че ме поканихте да бъда част от това, особено тази година, когато светът най-накрая излезе от къщи, за да види филмите, за които сте работили толкова усилено, по начина, по който сте искали да бъдат гледани - в киносалона", каза водещият Джими Кимъл при откриването. Той беше водещ за трети път, след като беше домакин през 2017 и 2018 г.

Източник:БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама