Големите победители от наградите Оскар 2023 (СНИМКИ + ВИДЕО)


Големите победители от наградите Оскар 2023 (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Най-големият победител на тазгодишните "Оскар"-и се оказа "Всичко навсякъде наведнъж", който спечели почти всички награди в основните категории и беше обявен за най-добър филм на годината.

"Няма добър филм без екип, тази награда е ваша", заяви Даниел Куан след като получи статуетката от Харисън Форд. Той каза, че е направил филма, ръководейки се от принципа на баща си, че никой човек не е по-важен от друг и благодари на Академията и семейството си. В тази категория през 2023 година се състезаваха изненадващо голям брой филми - цели 10 (най-големият в историята) – "На западният фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Всичко навсякъде наведнъж", "Семейство Фейбълман", "Тар", "Топ Гън: Маверик", "Триъгълник на тъгата" и "Жените говорят".

Наградата за най-добър актьор в главна роля получи Брендън Фрейзър. Той благодари на екипа, който е направил толкова смел филм като "Китът". "Господа, вие имате огромни сърца като китове и за мен е чест да бъда във вашата категория”, обърна се актьорът към останалите номинирани. Фрейзър сподели, че е започнал отдавна в този бизнес, но в началото нещата не са му се получавали много добре. "Трябваше да се гмурна до дълбините на океана, за да изплувам отново към слънцето', сподели развълнуваният актьор.

В същата категория, но от дамска страна, очаквано наградата получи Мишел Йео. Тя пожела на всички момчета и момичета по света да не се отказват от мечтите си, защото когато човек много силно желае нещо непременно го постига. Йео се обърна към всички дами в залата „Не позволявайте на никого да ви казва, че сте "прецъфтели", което беше съпроводено с бурни аплодисменти и смях. Актрисата благодари на колегите си, създали филма и на 84-годишната си майка, заявявайки, че "майките са истински героини и без тях никой от нас нямаше да е тук".

Призът най-добър режисьор беше връчен на режисьорите на "Всичко навсякъде наведнъж" от Идрис Елба и Никол Кидман.

Ке Хуи Куан взе "Оскар" за поддържаща мъжка роля. В емоционалната си реч при приемането на награда Куан разказа за това, че е сбъднал американската мечта. "Тръгнах от дома си в лодка, бях в бежански лагер, а сега съм тук", сподели актьорът . Той благодари на всички, които са му дали шанс и на семейството си за подкрепата.

За поддържаща женска роля наградата получи Джейми Лий Къртис за участието си във "Всичко, навсякъде, наведнъж". "Моят екип, моят агент, моят съпруг и дъщерите ми и всички, които обичат киното – току що спечелихме "Оскар", каза през сълзи актрисата.

В категорията пълнометражен документален филм "Оскар"-ът беше присъден на филма "Навални", в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев. "Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Блогадарим и на Алексей Навални и семейството му", каза режисьорът Даниел Роър. Съпругата на Навални - Юлия благодари на Академията и заяви, че съпругът й е в затвора заради битката му за демокрация в Русия с "омразния режим на Путин".

За адаптиран сценарий "Оскар" получи „Жените говорят". За оригинален сценарий - "Всичко навсякъде наведнъж".

В категорията за музика наградата беше присъдена на Волкер Бертелман за "На западния фронт нищо ново".

Наградата за най-добър звук беше присъдена от Академията на "Топ Гън: Маверик".

"Оскар"-ът за най-добър чуждоезичен филм отиде при "На Западния фронт нищо ново" (Германия).

За анимация сред номинираните се открояваха два номинирани филма – "Пинокио на Гийермо дел Торо" и "Котаракът в чизми: Последно желание". Победителят в тази категория е „Пинокио на Гийермо дел Торо - поразително мрачен поглед към любимата детска книга за немирната жива кукла и нейния възрастен баща дърворезбар.

В категорията за костюми наградата получи "Черната пантера: Уаканда завинаги", а в категорията за грим и прически - "Китът".

За операторско майсторство "Оскар" взе "На западния фронт нищо ново".

За много следената категория визуални ефекти "Оскар"-ът отиде при "Аватар: Природата на водата".

Най-голямата нощ в Холивуд - церемонията по връчването на "Оскарите", започна с гръмко прелитане на изтребител в знак на почит към номинирания филм "Топ Гън": Маверик".

"Благодаря ви, че ме поканихте да бъда част от това, особено тази година, когато светът най-накрая излезе от къщи, за да види филмите, за които сте работили толкова усилено, по начина, по който сте искали да бъдат гледани - в киносалона", каза водещият Джими Кимъл при откриването. Той беше водещ за трети път, след като беше домакин през 2017 и 2018 г.

Източник:БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама