Интересни факти за Оскар-ите 2019


Интересни факти за Оскар-ите 2019
Снимка: Getty Images/Guliver

91-та церемония по връчването на наградите "Оскар" ще се проведе в "Долби тиатър", Лос Анджелис, тази неделя, 24 февруари.

По брой на номинациите (10 за всеки) лидери са "Рома" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон и "Фаворитката" на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос. И докато чакаме да разберем победителите, кореспондентът на "Би Би Си", Стивън Макинтош, е подготвил обзор на необичайни факти, свързани с церемонията тази година.

1. Лейди Гага е взела своя псевдоним от любов към групата Queen и песента й "Radio Gaga".

След повече от 10-годишен път към славата, певицата по същество влиза в схватка с любимата си група. Нейният филм "Роди се звезда" ще се състезава с биографията на групата,"Бохемска рапсодия", в номинацията за "Най-добър филм".

2. Махершала Али е главен претендент за "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля във филма "Зелена книга". Преди две години той спечели тази награда за ролята си във филма "Лунна светлина".

Ако спечели тази година, той ще бъде най-бързо спечелилият "Оскар" актьор след Том Ханкс, който получава "Оскар" за "Форест Гъмп" и "Филаделфия", съответно през 1993 и 1994 г.

3. Негов съперник във въпросната номинация е Ричард Грант, известен с филма "Уитнейл и аз", заснет през 1987 г. Още по-известна роля на актьора е във филма от 1997 г. "Космически свят" с участието на момичета от Spice Girls в главните роли.

4. Глен Клоуз има най-голям брой номинации за "Оскар". Номинации, но не и статуетки.

Може би след няколко дни това ще се промени. Актрисата е номинирана за най-добра женска роля (за филма "Съпругата"). В кариерата си актрисата има 6 номинации за "Оскар". И досега нито една спечелена статуетка. Съвсем възможно е това скоро да се промени.

5. В номинациите "Най-добър актьор" и "Най-добър поддържащ актьор" четирима от петте номинирани влизат в образа на реално съществуващи хора.

Става дума за Фреди Меркюри, Винсент Ван Гог, Дик Чейни и Джордж Буш.

6. Звездата на филма "Рома", Ялица Апарисио, никога не се е снимала във филми.

За да снима филма, тя е трябвало да научи мищекски език. Мищеките са древен мезоамерикански народ, населявал мексиканския щат Оахака и щатите на север от него.

7. Всичките четири "Оскар"-а за актьори могат да бъдат присъдени тази година за роли на хомосексуалисти, лесбийки или бисексуални.

На БАФТА се случи това. Оливия Колман и Рейчъл Уайз изиграха любовници във "Фаворитката", а персонажът на Махершала Али в "Зелена книга" се предполага, че е хомосексуалист. Рами Малек пък претворява известния бисексуален изпълнител Фреди Меркюри.

Интересен факт е, че миналата година същите артисти, номинирани за "Оскар", получиха и БАФТА. Сам Рокуел, Франсис Макдорманд, Алисън Джени и Гари Олдман получиха награди и на двете церемонии.

8. "Феноменалните 2" - претендент за наградата в номинацията "Най-добър анимационен филм".

Вярно е, че продълженията имат малък шанс да спечелят. Последният такъв филм беше "Играта на играчките 3" през 2010 година. От друга страна, първият "Феноменалните" се появи през 2004 година. Може би 15 години по-късно мнозина са забравили за този филм и това ще увеличи шансовете на втория?

9. Куриозно съвпадение - актьорът Крисчън Бейл има рожден ден на една и съща дата като героя му Дик Чейни във филма "Вице". Тя е 30 януари. В интерес на истината, трябва да отбележим, че Бейл не подкрепя политическия курс на бившия вицепрезидент на САЩ при Джордж Буш- младши.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама