Излезе филм, разкриващ истината за живота на Тина Търнър (ВИДЕО)


Излезе филм, разкриващ истината за живота на Тина Търнър (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Излезе документалният филм "Тина", в който певицата разкрива най-съкровените си моменти и най-мрачните периоди в живота си. 81-годишната звезда е предоставила на създателите на лентата достъп до личния си архив, голяма част от който никога досега не е виждан или чуван. Режисьори са Дан Линдзи и Ти Джей Мартин.

През 1981 г., по времето, когато Тина Търнър се опитва да се утвърди като соло изпълнител, певицата разкрива истината за брака си с Айк Търнър. Решението да говори публично за бруталността, с която се сблъсква в ръцете на бившия си съпруг, мениджър и артистичен партньор, не е лесно, защото говоренето за злоупотреба все още не е нещо, което се прави публично. Но това е необходима стъпка в кариерата ѝ.

Разводът ѝ през 1978 г. я опустошава. Натежала от дългове, направени от отменените концерти на дуета Айк & Тина, към които се добавя издръжката на децата. По онова време обществеността не разбира защо една от най-емблематичните артистични асоциации от 60-те и 70-те години внезапно се е разделила и звукозаписните компании се съмняват да подпишат само с нея. Тина разяснява всичко.

"Исках хората да спрат да мислят, че Айк & Tина са нещо положително, че сме страхотен екип", обяснява Тина на носителите на "Оскар" режисьори Дан Линдзи и Ти Джей Мартин в рамките на новия документален филм на HBO "Тина". "Така че мислех, че поне хората ще знаят какво се е случило."

След като пуска бомбата в списание "Пийпъл", Тина прекарва следващите няколко години, споделяйки повече подробности за брака си с Айк и как собственият ѝ живот я е направил уязвима за тази връзка: историята за това как се е родила под името Ани Мей Бълок в семейство, в което цари насилие, как родителите ѝ са я изоставили, когато е била още дете. Как Айк я открива като тийнейджърка, преименува я на Тина и се заема с микроуправление на всеки аспект от кариерата ѝ като част от дуото на Айк и Тина, включително да контролира парите ѝ. Как я биел с обувалка, докато била бременна, как я горял с кипящо кафе. Как кокаинът направил тези прояви на Айк още по-лоши, как я завел в публичен дом в Тихуана, Мексико, в първата им брачна нощ. Болката от брака ѝ с Айк е била преразглеждана няколко пъти: в нейните мемоари от 1986 г. "Аз, Тина", в биографичния филм "What Love Got to Do With It" от 1993 г. и в едноименния мюзикъл "Тина Търнър" от 2018 г.

ВДЪХНОВЯВАЩИ ЦИТАТИ НА ТИНА ТЪРНЪР

Но нездравият разказ, който поп културата е изградила около оцеляването на Тина, според който тя е изоставила Айк, за да триумфира като солова изпълнителка, е неточен. Когато Линдзи и Мартин започват да подготвят документалния филм, научават за разкритията на певицата за малтретирането и загубените години в кариерата ѝ. Когато не може да накара звукозаписна компания да сключи договор с нея и трябва да прибягва до представления на телевизионни игри, танцови зали в Лас Вегас и депресиращи кабаретни изпълнения, само за да свърже двата края.

"Не бяхме наясно колко време е прекарала във Вегас в онова, което наричаме "Тина в периода Пустош", дните на кабаретата, когато тя наистина се опитва да създаде нова солова идентичност", казва Мартин. И двамата поглеждаме интервюто за "Пийпъл": връщаме се в 1981", казва Линдзи. "По това време Тина не е забележителна обществена фигура. И това предизвика любопитството ни. Докато се потапяхме в онези години, разбрахме, че мотивацията на Тина идва от нейния проблем да бъде смятана за нещо различно от Айк от звукозаписната индустрия. Така че тя вярва, че това може да е нейният шанс да каже истината за връзката си с Айк, като средство, за да може, повече или по-малко, да се отдели от него. Очевидната ирония на това решение е, че по някакъв начин това закрепя идентичността ѝ с Айк по начин, от който той никога няма да може да се откъсне напълно."

ВИЖТЕ ТИНА ТЪРНЪР ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Документалният филм на Линдзи и Марин редува кадри от шокиращите изпълнения на Тина - пеене и размахване на гривни с мъниста, с голи признания без сценарии. Когато режисьорите отиват в Швейцария, за да се срещнат с Тина, това, което ги интересува, е връзката на иконата с тази част от нейната история, с нейната публична персона, с подвеждащи данни за нейната история за оцеляване.

Линдзи коментира, че "травмата от малтретирането не изчезва. Това е нещо, което искахме да предадем с документалния си филм. Когато за първи път се срещнахме с Тина, осъзнавахме до известна степен сложната връзка, която тя има със собствената си биография. Ясното от разговора с нея е, че всеки ден тя има волята да избере да продължи живота си".

Напълно наясно какво може да предизвика преразглеждането на онези дни с Айк в Тина, режисьорите предпочитат да изтеглят аудио от предишни интервюта, за да обхванат този период, като смесват интервюто за "Пийпъл" от 1981 г. с други признания, които Тина дава на журналиста Кърт Лодер. "Успяхме да използваме този материал, за да се потопим в детайлите на онзи момент от живота ѝ, без да е необходимо днешната Тина да трябва да пресъздава тази продължителност", обяснява Линдзи.

"Това време може да бъде много травмиращо за нея. Това е нещо, което често може да изплува под формата на сънища или кошмари и е като да преживееш всичко това за първи път... Бяхме много наясно, че това е нещо, с което тя все още се бори."

Линдзи продължава: "Това беше и откритие за нас, промяна в начина ни на гледане на нещата: голяма част от обществото има Тина като символ на устойчивост и сила, като "О, тя се откъсна от Айк и след това продължи напред. Сега това е нейния живот. И много от историите в нейната история завършват с номер едно за "What’s Love Got to Do With It", сякаш това разрешава всичко."

На въпроса до каква степен са взели предвид разказа #MeToo при разказването на историята на Тина, Мартин отговоря, че фактът, че Тина е предвидила всичко, не е релевантен фактор: Тя трябва да живее, Тина трябва да събере много смелост и тя продължава да го прави, да става всяка сутрин и да взема решенията, които ще ѝ позволят да продължи да оцелява. Идеята е, че нейната травма е нещо, което продължава активно да обработва и към което трябва да се обръща всеки ден в името на своето психическо и емоционално здраве. Това е нещо, което намирам за наистина възхитително.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама