Излъчват нов документален филм за Екатерина Каравелова


Излъчват нов документален филм за Екатерина Каравелова
Снимка: БНТ

На 30 януари 2022 г. (неделя) от 19:00 часа БНТ 1 ще излъчи телевизионната премиера на документалния филм "Екатерина", посветен на живота и дейността на забележителната българка Екатерина Каравелова.

Документалният филм е биографичен разказ по дневника - календар на Екатерина Каравелова. Едно "лично време", проектирано върху драматични за нашата история десетилетия (1860 г. – 1947 г.), което разкрива забележителните стоицизъм и гражданска непримиримост на знаменитата българка. Качества, които чуждестранните кореспонденти през Сръбско-българската война описват: "От цялото останало население на София, г-жа Каравелова беше единственият мъж".

"Екатерина" е дебютния филм на режисьора Бояна Топчийска. Тя е завършила филмова режисура в Нов Български Университет, носителка е на награди за студентски филми, отличия за сценарист, участва в късометражни филми и в театрални представления за деца и възрастни. Сценарист на документалния филм за Екатерина е Юрий Дачев, оператор е Георги Гвоздев, а композитор - Александър Костов. В ролите на Екатерина зрителите ще видят Божидара Цекова, Елица Костова, Ива Николова, а в ролята на Петко Каравелов влиза Адриан Филипов.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама
Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама