"Януари" по мотиви от Йордан Радичков - филм за двоичността на човешката природа


"Януари" по мотиви от Йордан Радичков  - филм за двоичността на човешката природа
Снимка: ПР

"Януари" е игралният дебют на режисьора Андрей Паунов, известен досега с документалните си филми "Георги и пеперудите" (носител на "Сребърен вълк" от Амстердам IDFA 2004), "Проблемът с комарите и други истории" (с премиера в "Седмица на критиката" на 46-ия фестивал в Кан 2007), "Момчето, което беше цар" (показан за първи път в Торонто 2011) и филмовия му разказ за Кристо Явашев "Да ходиш по вода". В този първи опит да разкаже неслучила се история, Андрей Паунов създава филм за двоичността на човешката природа, изобразена чрез противопоставянето между човек и вълк като борбата или пък приемането едновременно на божественото и диаболичното в нас, за значението на всичко, за голямата картина на живота във и извън човека.

Петима мъже, хванати в примката на свирепата Радичкова зима, в безвремието между живота и смъртта, миналото и бъдещето, познатото и неизвестното, опитват да разгадаят една мистерия, която бавно ги поглъща.

Мистерия, трилър, екзистенциална драма с хорър елементи, движеща се в темпото на класическия уестърн, в който всичко – от продължителните близки кадри на оператора Вашку Виана – един от най-известните представители на новото португалско кино, през подробностите на декора, в който видимо проличава документалистът Андрей Паунов, и ювелирното актьорско майсторство на блестящия каст, до силно въздействащата, почти постоянно присъстваща музика на Иво Паунов, потапя зрителя в състояние на транс, на съновидение, на цялостно изживяване от филма.

Създаден по мотиви от едноименната пиеса на Радичков, "Януари" съзнателно представя една много българска, Радичкова зима – сковаваща сетивата и действията, налагаща пасивност, внушаваща усещане за безизходица и застиналост във времето. Зима, толкова черно-бяла, че няма значение в кой исторически период се случва. Зима, в която могат да се развихрят само суеверията и страховете ни. Толкова бяла, че и най-скритите и тъмни сенки на съзнанието и манталитета ни изкристализират. Толкова черна, че не забелязваме къде свършва човекът и започва мракът. Зима без женски герои. Без компромиси.

"Не искам да казвам на никого за какво е този филм. Той трябва да се гледа с отворено съзнание, за да не се възприеме буквално. Едва тогава човек може да разбере, че през целия филм си е задавал въпроси за себе си, а не за самия сюжет. Че е бил на едно пътешествие. Мистичното идва от това, че намира отговорите, когато най-малко очаква. И това му действа или като шамар, или като проникновение" – казва режисьорът Андрей Паунов. – "Това не е само черно-бял филм. Това е черно-бяла история."

"Януари" ще бъде по кината в цялата страна от 20 януари, както и в някои от известните артхаус кина във Великобритания с премиера в Лондон на 24 януари в Barbican Centre в сътрудничество с New East Cinema.

В звездния каст на "Януари" ролите са написани за актьорите, които ги пресъздават: Самуел Финци в главната роля, Йосиф Сърчаджиев като негов постоянен спътник, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Борко Чучков и Малин Кръстев в най-особената и ключова роля. 

Филмът е носител на специалната награда на журито на фестивала "Златна роза ’21", на наградата на гилдия "Критика" – СБФД, както и на наградата за режисура на 26-то издание на международния фестивал София филм фест.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама