Японецът Хироказу Коре-Еда спечели голямата награда в Кан


Японецът Хироказу Коре-Еда спечели голямата награда в Кан
Снимка: Getty Images/Guliver

Голямата награда на фестивала в Кан – "Златна палма" за 2018, бе спечелена от японския режисьор Хироказу Коре-Еда за разтърсващата драма "Shoplifters".

Темата за семейните отношения е предпочитана от него, но в този филм той я разглежда от различен ъгъл. Едно семейство, което преживява от кражби в магазините, приема малтретирано момиче. Самото семейство е странно – алчна баба, мъж и жена крадци, младо момиче, което работи в пийпшоу и момче, което не ходи на училище. Когато съдбата ги среща с изоставеното малтретирано момиче, те го приемат за член на своето семейство на "ужасни, грозни и зли". Това е шансът на всеки да поправи предишните си провали, а за семейството – да започне отначало и да е по-добро от предишното.

Малко известният италиански актьор Марчело Фонте спечели наградата за най-добра роля за участието си във филма на Матео Гароне "Dogman". Гароне каза, че го е избрал за ролята, тъй като вижда в него един съвременен Бъстър Кийтън, който играе почти като актьор от ням филм.

Марчело Фонте пристига от родната Калабрия в Рим като юноша с ясната цел да стане актьор. Мъжът с крехка физика и широка усмивка разказва, че е правил всякакви възможни грешки, не пропускайки нито една, но това, което го е водело, е твърдата идея, че иска да стане актьор. Той е на 39 години и е почти неизвестен, когато Гароне залага на него за ролята и очевидно не е сгрешил.

Казахстанската актриса Самал Еслямова бе удостоена с приза за най-добра женска роля за главната роля в руския филм "Айка" на режисьора Сергей Дворцевой. Лентата е социална драма, разказваща историята на млада нелегална имигрантка от Киргизстан - Айка, която е принудена да се откаже от новороденото си дете и се опитва да оцелее в жестоката реалност на съвременна Москва.

Американецът Спайк Ли, който отсъства от Фестивала в Кан от 27 години, бе удостоен с Голямата награда за филма "BlacKkKlansman". В него режисьорът осъжда расизма, десния екстремизъм и президента Доналд Тръмп. Спайк Ли осъжда в лентата си събитията в Шарлътсвил, Вирджиния, който бе разтърсен от насилието на крайнодесни групи на 12 август 2017 г.

Маестрото на френското кино Жан-Люк Годар, който представи на основния конкурс в Кан новия си филм "Le Livre d'image", бе удостоен със специалната награда "Палмова клонка". Експерименталната лента на 87-годишния Годар е безсюжетен филм в пет части, представляващ своеобразен колаж от кадри от ранни негови филми. Те са представени с коментар зад кадър, четен от самия Годар. Филмът, като замисъл, представлява неговите размишления на тема война, живот и смърт. Жан-Люк Годар е признат майстор на европейската кинематография, един от основателите на т. нар. "нова вълна във френското кино през 50-те и 60-те години на миналия век. Официалният афиш на фестивала в Кан тази година, включително и големият плакат на фасадата на Фестивалния дворец на булевард „Кроазет включваше кадър от филма му „Pierrot le Fou“ от 1965 г.

Името на големия отсъстващ от тазгодишния кинофестивал в Кан Харви Уейнстийн в крайна сметка изскочи чрез огненото обвинително слово на една от неговите обвинителки – Азия Ардженто. „През 1997 г. бях изнасилена от Харви Уейнстийн тук в Кан. Този фестивал беше неговият ловен терен“, заяви италианката, чието присъствие в Кан бе пазено в тайна. Облечена цялата в черно Ардженто, която е актриса, певица, режисьор, сценарист и активист, пожела продуцентът Уейнстийн никога вече да не е „добре дошъл“ в Кан.

Междувременно стана известно, че един от големите съвременни европейски режисьори - французинът Люк Бесон, също е обвинен в сексуално посегателство. Срещу него в Париж е започнато разследване по обвинение в изнасилване, отправено от актриса, чието име не се споменава. Той нарече обвинението фантастична измислица и заяви, че познава добре обвинителката си и никога не се е държал по неприличен начин с нея.

Тази година журито, председателствано от актрисата Кейт Бланшет, награди две от трите участващи в конкурсната програма жени режисьори – италианката Алис Роруочър и ливанката Надин Лабаки – награда на журито за "Capharnaüm". 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама