Явор Гърдев поставя "Венецианският търговец" в Народния театър


Явор Гърдев поставя "Венецианският търговец" в Народния театър
Снимка: Стефан Здравески

Днес, 20 февруари, в Народния театър започнаха репетициите на "Венецианският търговец" от Уилям Шекспир, в сценична интерпретация на режисьора Явор Гърдев.

Новият превод на пиесата, осъществен специално за проекта от проф. Александър Шурбанов, ще бъде в основата на интерпретация, насочваща вниманието към враждите, възникващи на базата на културни, етнически, конфесионални и други идентификацонни и идеологически различия в глобализиращия се свят. За този първи вариант на проекта, условно наречен "сефарадски", ще се осъществят специални преводи на определени сцени на юдео-испански (ладино), на арагонски и на арабски.

Актьорите

От Германия, където живее и работи, за специално участие в проекта е поканен актьорът Самуел Финци, който ще си партнира на сцената с Владимир Пенев, както и с Радина Кърджилова, Павел Иванов, Александър Тонев, Пламен Димов, Каталин Старейшинска, Ненчо Костов, Кремена Деянова, Калоян Трифонов, Асен Данков, Стелиан Радев, Явор Вълканов, Стефан Къшев, Павлин Петрунов, Зафир Раджаб, Александър Кънев. Чрез видеопрожекции участие ще вземат и актьорите Кире Гьоревски, Димитър Николов, Хенри Ескилинен, Константин Станчев, както и художникът Юлиян Табаков и рапърът Борислав Димитров-Бобо.

Екип

Концепцията, сценичната версия и режисурата са на Явор Гърдев, сценографията е на Никола Тороманов, костюмографията – на Свила Величкова, музиката – на Калин Николов. Сценичното движение е поверено на румънската хореографка Андреа Гаврилиу, а сценичната графика и видеографията – на Владислав Илиев. Асистент на режисьора е Люба Тодорова. В проекта като консултанти ще се включат и членовете на Европейската асоциация за Шекспирови изследвания доц. д-р Бойка Соколова от Университета Нотр Дам в Лондон и д-р Дария Лазаренко, преподавател в Нов български университет и член на Украинския Шекспиров център. Драматург на спектакъла е Мира Тодорова, а помощник-режисьор – Елена Костова.

Венецианският търговец

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама