Кафе и класическа музика в неделя


Кафе и класическа музика в неделя
Снимка: Thinkstock/Guliver

Да изпиеш кафето си в неделя под звуците на класически концерт в изискана атмосфера - това е най-новото предложение на столичния културен афиш, което цели да направи класическата музика достъпна за по-широка публика. 

Идеята да пресъздадат и в София величественото усещане на лондонската зала Royal Albert Hall хрумнала на Силвия Симеонова и Радостина Лазарова преди година. Една сутрин двете посетили неделен концерт в британската столица и оттогава са си поставили за цел да направят това усещане достъпно и за жителите и гостите на София. Така се ражда "Кафе и класика“.

"Не сме преставали да се занимаваме с основната си работа, но този проект беше толкова вдъхновяващ, че прекарвахме всяка свободна минута в организация. Искрено се надяваме хората да го харесат и да разчупим разбирането, че класическите концерти са тежки, ангажиращи и недостъпни за широката публика" – казват организаторките.

"Кафе и класика“ ще представят класическата музика по достъпен начин. Посетителите ще имат възможност да прекарат неделя сутрин, потопени в красотата на живата класическа музика в поредицата от събития, организирани в зала Мати (в малкото НДК). Макар и необичайно време за концерти, в артистично и уютно декорираната зала гостите ще се докоснат до впечатляващи изпълнения, докато си почиват с чаша ароматно кафе и прясна закуска.

Събитията са аналог на световноизвестната поредица класически матинета, организирани в Royal Albert Hall в Лондон под името Classical coffee mornings. Английският еквивалент на концертите вече години наред събира не само почитателите на класическа музика, но и по-широк кръг аудитория, любители на приятни изживявания и релаксираща атмосфера.

Първият концерт „Кафе и класика“ ще се проведе на 16 ноември 2014 г.

„САПАЕВ” квартет са първите участници в матинетата - Санджар Сапаев – цигулка, Иван Стайков – цигулка, Радослав Йорданов – виола, Станислав Ушинкин – виолончело. Те ще представят:

Йохан Себастиан Бах - Адажио Сол

Йохан Пахелбел - Канон

Лерой Андерсън -The Typewriter, Sandpaper Ballet, Forgotten Dreams, Plink Plank Plunk, Blue Tango

Херман Хупфелд - As time goes by

Michel Le Grand - The Summer Knows

Георгий Свиридов - Романс и Валс

Астор Пиацола - Либертанго

Карлос Гардел - Усещане за жена - Танго

Камий Сен – Санс - Лебедът

Франц Шуберт - Музикален момент

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама