Какво да очакваме от петия сезон на сериала "Короната" (ВИДЕО)


Какво да очакваме от петия сезон на сериала "Короната" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Когато хитовата поредица "Короната" се завърне по Netflix след двегодишно отсъствие, във фокуса на прожектора ще бъдат разпадащият се брак на Чарлз и Даяна и други неволи за кралица Елизабет Втора, предаде "Асошиейтед прес".

Сериалът, който започна с брака на Елизабет в края на 40-те години, в петия си сезон "нищи" бурните 90-те години на миналия век за британското кралско семейство.

Именно през този период е т.нар. от Нейно Величество "annus horribilis" ("ужасна година" на латински) - 1992 г., когато принцът и принцесата на Уелс са в конфликт, херцогът и херцогинята на Йорк се разделят, принцеса Ана се развежда, замъкът Уиндзор е обгърнат от пламъци, а общественото мнение се обръща срещу кралските особи.

Извън сериала също се вихри драма. Безопасната дистанция на историята е изчезнала в 10-те нови епизода, чието действие се развива в недалечното минало. Смъртта на 96-годишната кралица Елизабет през септември добавя тревожно измерение: Хората свободно се отдават на размишления за известните преди и след като са си отишли. Дължат ли повече обаче на любимия и най-дълго управлявал монарх на една страна?

Сред изтъкнатите критици е Джуди Денч, носителка на "Оскар" за ролята си на Елизабет Първа във "Влюбеният Шекспир". В писмо до лондонския вестник "Таймс" актрисата критикува елементи от телевизионната драма като "жестоко несправедливи към личностите и вредни за институцията, която представляват". Джуди Денч отправя призив всеки епизод да бъде обозначен като художествена измислица - искане, което което от Netflix са чували и преди, но въпреки това продължават да се съпротивляват, представяйки сериала като драма, вдъхновена от исторически събития.

Създателят на сериала Питър Морган не е открит за коментар. За Денч неотстъпчивостта на стрийминг платформата изобщо не е забавна. "Дойде моментът Netflix да преразгледа въпроса - в името на едно семейство и една нация, които съвсем наскоро претърпяха загуба, и като знак на уважение към суверен, който служи на своя народ толкова отдадено в продължение на 70 години", пише актрисата.

Преди Джуди Денч да отправи своя призив, сериалът получи упреци и от бившия премиер Джон Мейджър, пред когото в сцена от сериала принц Чарлз, сега крал Чарлз Трети, лобира да подпомогне ход за абдикацията на кралицата. Говорител на Мейджър определи сцената като фалшива и злонамерена. В образа на бившия министър-председател зрителите ще видят Джони Лий Милър.

Членове на актьорския състав, включително Джонатан Прайс, който играе непоклатимия съпруг на Елизабет Втора принц Филип, на свой ред изразяват несъгласие с критиците на сериала. "Кралицата не е в опасност от "Короната". Критиците хулят сериала, въпреки незнанието си за него", заяви Прайс.

Имелда Стонтън, поредната актриса, която влиза в ролята на Елизабет, защитава сериала, неговия награждаван създател и зрителите. "Мисля, че това е подценяване на аудиторията. От четири сезона хората знаят, че сериалът е създаден от Питър Морган, чийто "специалитет" са кралските особи, и неговия екип от сценаристи", каза Стонтън.

Сериалът "Короната" се завръща по Netflix, днес, 9 ноември. Освен Имелда Стонтън като кралица Елизабет Втора, Джонатан Прайс като принц Филип и Джони Лий Милър като Джон Мейджър, актьорският състав за петия сезон включва също Доминик Уест като принц Чарлз, Елизабет Дебики като принцеса Даяна, Лесли Манвил като принцеса Маргарет и други.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама