Катрин Деньов откри 76-ото издание на кинофестивала в Кан (ВИДЕО)


Катрин Деньов откри 76-ото издание на кинофестивала в Кан (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

79-годишната актриса Катрин Деньов откри 76-ото издание на кинофестивала в Кан, Франция, на церемония, чиято водеща бе дъщеря ѝ Киара Мастрояни, съобщи АФП.

"Обявявам 76-ия филмов фестивал в Кан за открит", каза една от легендите на френското кино. Редом до нея бе американският актьор Майкъл Дъглас, който произнесе същото изречение на английски език, минути, след като бе удостоен с почетна награда "Златна палма".

Катрин Деньов, чиято снимка е на официалния плакат на тазгодишното издание на фестивала, каза, че мисли "много за Украйна" и рецитира стихотворение на украинската поетеса Леся Украинка.

Вижте ТУК с какви тоалети се появиха звездите.

Преди това американската актриса Ума Търман представи на сцената Майкъл Дъглас, който бе удостоен с почетната награда на фестивала за цялостен принос. Търман нарече Дъглас "титан" и "звезда завинаги", а публиката го аплодира на крака.

"По целия свят има стотици кинофестивали, но Кан е само един", каза актьорът. В Кан са представяни четири филма с негово участие. Говорейки за кариерата си в киното от 55 години, Дъглас добави, че "работим еднакво упорито и върху провали, и върху успехите си".

Първата прожекция на тазгодишното издание на Кан е на филма "Жана дьо Бари", който е извън конкурсната програма. Режисьорката Майвен повери главната роля в него на американския актьор Джони Деп, чиято кариера бе замразена заради делата, които водеше с бившата си съпруга Амбър Хърд за домашно насилие.

Фоторепортерите се бяха скупчили около червения килим преди церемонията, за да заснемат завръщането на Джони Деп. Американският актьор се усмихваше щедро, докато даваше автографи и позираше за селфита с почитатели пред Фестивалния дворец. Той влезе в сградата ръка за ръка с Майвен и в компанията на други водещи актьори от продукцията.

Майвен бе посрещната с овации и на крака, когато влезе в киносалона, а фотокамерите бяха насочени към Деп, който реагира с изненада на вниманието.

Тиери Фремо, генерален директор на фестивала в Кан, новоизбраната президентка на форума Ирис Кноблох и кметът на Кан Давид Лиснар посрещаха звездите на червения килим, на входа на двореца. Хелън Мирън, Ел Фанинг и Еманюел Беар бяха сред знаменитостите на червения килим. 

Надпреварата за наградата "Златна палма" започва в сряда с два пълнометражни филма - "Чудовище" на японския режисьор Хирокадзу Корееда и "Завръщането" на френската режисьорка Катрин Корсини.

Общо 21 режисьори се борят за "Златната палма", включително 7 жени - рекорден брой за най-големия филмов фестивал в света. Те ще бъдат оценени от деветчленно жури под председателството на шведския режисьор Рубен Йостлунд, двукратен лауреат на "Златна палма".

Часове преди церемонията членовете на журито дадоха пресконференция в Кан, на която Йостлунд подкрепи стачката на сценаристите в Холивуд. Йостлунд и осмината му колеги от журито бяха посрещнати на сцената при откриването на фестивала от Киара Мастрояни. Йостлунд приветства "този уникален аспект на киното - че го гледаме заедно".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама