Легендарните френски актриси


Легендарните френски актриси
Снимка: Getty Images/Guliver

Французойките се славят със своята класа и елегантност. Това важи за стила, обноскитеи отношението им към света. Днес ще ви представим 10 от най-великите френски актриси.

Жана Моро

Снимала се е в главните роли при най-добрите режисьори: Антониони, Бунюел, Трюфо, Фасбиндер, Бесон, Вендерс, Озон и др. Носителка е на наградите на международните кинофестивали в Кан, Венеция, Берлин и Москва. Играла е роли на сцената на парижкия театър "Комеди Франсез". Критиците смятат Жана Моро за олицетворение на "интелектуалната женственост".

Катрин Деньов

Прочува се с ролите си на мистериозна красавица. Филмът, които и носят световна слава, са мюзикълът на Жак Деми от 1964 г. "Шербурските чадъри" и "Дневна красавица" на Луис Бунюел от 1967 г. Носител е на националната награда "Сезар" и е номинирана за "Оскар" за участието си в лентата "Индокитай". Критиците я определят като "въплъщение на френската елегантност“.

Брижит Бардо

Прочува се в цял свят след снимките на филма "И бог създаде жената" на Роже Вадим. Тя е европейският секс символ от средата на ХХ век – френската Мерилин Монро. През последните 30 години е активен природозащитник и дори помогна за създаването на парка за танцуващи мечки в Белица, България.

Роми Шнайдер

Звездата на австрийското, германското и френско кино. В началото на своята кариера се прочува с ролята си на императрица Сиси. С идването си във Франция придобива статута на сериозна драматична актриса. Незабравими са нейните роли в "Басейна" с Ален Делон и "Нещата от живота" с Мишел Пиколи. На нейно име са кръстени две награди: френската, която се дава на млади актьори и австрийската телевизионна награда "Роми".

Изабел Аджани

Най-награждаваната френска актриса, носителка на пет награди "Сезар" за най-добра женска роля. Най-големият й успех е в "Кралица Марго" през 1994 г.

Изабел Юпер

Почти няма филм с нейно участие, който да не попада в конкурсната програма на кинофестивала в Кан. Най-известните филми с нейно участие са "Мадам Бовари" и "Пианистката". Снимала се е в многобройни чуждестранни продукции и има пълен комплект награди: Сезар, Златна палма, Давид на Донатело, Златен глобус, БАФТА.

Жулиет Бинош

Тя се е снимала в над 50 филма от 1983 г. насам. Партнирала си е с актьори от величината на Джеръми Айрънс и Джони Деп. Има номинации за "Оскар" за лентата "Шоколад" и е носителка на "Сезар" за най-добра актриса за филма "Синьо". Жулиет има таланта да изобразява всякакви героини. Притежава нестихващо желание да опитва нови и нови жанрове, което е и причините тя да остава една от най-любимите актриси в света. Жулиет е почитателка на "Мистерията на българските гласове", които е имала удоволствието да чуе на живо в България.

Софи Марсо

Нейният баща е шофьор, майка й – продавачка. Тя – звезда на световното кино! Прочува се още като девойка с участието си във филма "Бум" (1980). Родният зрител я познава от "Смело сърце“ и като злодейката Електра Кинг "В само един свят не стига" от поредицата за Джеймс Бонд. Днес тя вече е на 50 и продължава активно да се снима в киното и рекламата, пее, рисува, прекрасно плува, обожава руската литература.

 

Одри Тоту

Стана световноизвестна с ролята си на Амели. Филмът шества триумфално по световните екрани през 2001 г. През 2006 партнираше на Том Ханкс в "Шифърът на Леонардо", а през 2009 изигра иконата на френската мода Коко Шанел.

Марион Котияр

През 2008 г. бе удостоена с наградата "Оскар" за ролята си на Едит Пиаф във филма "Живот в розово". Марион е второто актриса в историята на тази награда, която получава "Оскар" за главна роля във филм на чужд език. Преди нея подобен успех е имала само Софи Лорен.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама