Летим в космоса, пренасяме се в бъдещето и миналото и търсим смисъла на живота с “Театър на чудесата” 2022


Летим в космоса, пренасяме се в бъдещето и миналото и търсим смисъла на живота с “Театър на чудесата” 2022
Снимка: Театър на чудесата

Още по-атрактивни и вълнуващи теми на родната публика ще предложи международният научно-артистичен фестивал “Театър на чудесата” 2022 в дните от 27 до 30 октомври в регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” - София. Българската публика ще получи уникалната възможност да изследва произхода на живота, да се пренесе в бъдещето и се запознае с най-новите постижения на медицината, да изследва свойствата на най-силните отрови, познати на човечеството, да поеме на едно вълнуващо пътешествие в космоса, да се върне и назад към миналото до момента на появата на първите географски карти. А един късметлия ще получи уникалната възможност да се включи в артистичен експеримент с нотка на медийна манипулация за първи път в България! Всичко това плюс среща с изкуствен интелект, който пристига в България специално за събитието, възможност за добиване на опит в писане на креативен сторителинг и шанс да поразсъждават над вечната тема за любовта очаква всички родни зрители, които вече нямат търпение да преживеят “Театър на чудесата” 2022, с организатор Арте Урбана Колектив, в партньорство с RATIO, билетите за който вече са в продажба онлайн, както и на касите на “Топлоцентрала”!

В програмата на “Театър на чудесата” 2022, който е част от европейската мрежа от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и на науката, традиционно са включени сценични продукции в интригуващи научни направления, които ще запалят въображението ви и ще ви вдъхновят. Ето и част от вълнуващите акценти от 27 до 30 октомври 2022:

След световната си премиера на Световното изложение в Дубай през януари 2022, в София пристига “Медицината на бъдещето (27.10; 19:00 ч; Топлоцентрала, Зала 1) на италианския драматург Андреа Брунело с участието на Томазо Роси. Темата на спектакъла е персонализирана медицина, която използва ДНК, пол, раса и възраст на пациента, за да идентифицира най-доброто налично лекарство. Както при всички пиеси на Брунело, тя преминава отвъд конкретната тема, за да се свърже с дълбоки човешки теми: как приемаме факта, че сме смъртни, има ли нашето съществуване цел, какъв е смисълът на всичко това? Спектакълът представя много конкретни гледни точки. Той разказва и за някои иновативни генни терапии, които вече се използват за лечение на някои коварни заболявания. По този начин зрителите ще могат да се запознаят с тези техники и да оценят огромната революция, която персонализираната медицина носи в областта на медицината. Представлението засяга темата за значението на фундаменталните изследвания в науката. След представлението е предвидена дискусия с публиката върху повдигнатите от спектакъла теми.

Темата за химията и нейните постижения ще бъде продължена и на 29.10, от 18:30 ч., където в Зала 1 на Топлоцентрала ще се състои лекцията с импровизационни елементи, водена от химика Наско Стаменов и с участието на импро-актьора Живко Джуранов и музикантката Анна Бочева “Сладка отрова”. Както подсказва името, ще се потопим във вълнуващия и опасен свят на отровите, които съпътстват човечеството и в живота, и на сцената. В смъртта чрез отравяне има нещо мистично, което провокира въображението. Като почнем от разходката на Сократ, след изпиването на бучиниша, продължим през Ромео и Жулиета и техните две отрови – мнимата и истинската, можем да стигнем чак до комедията “Принцесата булка” и отрова, която “няма цвят, вкус и мирис и се разтваря моментално в течност”. Но кои отрови работят наистина така, кои са пълна измислица и кои истински отрови надвишават и най-смелите ни представи? Това ще научите от “Сладка отрова” на 29 октомври.

Същият ден (29.10), от 20:00 часа публиката ще се потопи в дебрите на физиката и биологията и ще се впусне в едно научно-философско изследване върху концепцията за живота чрез спектакъла “What is Life?”. Всъщност, “Какво е животът?” е заглавието на поредица от лекции, изнесени от известния физик Ервин Шрьодингер. Той поставя под въпрос процесите за разпространение на живота. Как информацията за това кои сме и как функционираме може да се предава от един организъм на друг? Законите на статистическата и квантовата механика му предоставят скица на молекула, която трябва да е достатъчно голяма, за да побере цялата информация, но достатъчно малка, за да се съдържа в клетката. 9 години по-късно е открита ДНК, която дава началото на революция в биологията. Въпреки това, макар да се надяваме, че ще успеем да обясним какво представлява животът, все още сме далеч от отговора на друг още по-фундаментален въпрос: Защо? Ще чуем повече от физика Джанлука Латанзи и актрисата Маура Петорузо (Италия).

Любителите на историята, пътешествията и картографията също имат силен повод да се разходят до “Топлоцентрала” на 30 октомври, тъй като тогава от 18:30 ч., ще бъде представен “Вълнуващият свят на картите”. Картите са съпътствали и подпомогнали развитието на човешката цивилизация. Във “Вълнуващият свят на картите” географът Евгения Сарафова и видео-артистът Никола Налбантов ще ни разкажат за историята на картите, за тяхната употреба, както и за някои неочаквани и прелюбопитни техни приложения.

По-късно в неделната вечер (30.10, от 20:00 ч.), феновете на астрономията и космоса ще могат да се срещнат отново с най-известния астрофизик в България - д-р Владислав Божилов, в екип с режисьора и сценарист Андреа Брунело (Jet Propulsion, Италия) и режисьора и актьор Димитър Узунов (Арте Урбана Колектив, София). Добре познатите герои от миналогодишното издание на “Театър на чудесата” се събират отново за да поведат публиката по “Дългият път към звездите”. “Дългият път към звездите” ни въвежда в последните научни теории за произхода на Слънчевата система и живота във Вселената. По един забавен, находчив и достъпен начин тази комедия ни потапя в научните идеи, като ни карат да се замислим накъде вървим и какво трябва да направим, ако искаме да оцелеем като вид. С наближаващи президентски избори, популярно телевизионно токшоу кани главния кандидат, астрофизикът Джон Ел Иванов, за да представи амбициозните си идеи, свързани с изследването на Космоса. Водещият на предаването, Денеш Наги, смело му задава въпроси от всякакво естество. След като вежливият дебат се превръща във вербален боксов мач, започват да изникват изумителни идеи за бъдещето на човечеството…

В тазгодишната програма на “Театър на чудесата” е предвидено и едно специално предсъбитие с дата 26.10. Имерсивният проект “alSham” изследва тежкото положение на търсещите убежище в съвременното западноевропейско общество, изпълнено с предразсъдъците, които се разпространяват чрез медийна манипулация или подхранваната от тях изкривена представа за проблемите в техните страни.  AlSham се провежда на различни локации в София. Особеността на alSham е, че се изпълнява за един-единствен зрител и всяко представление е съобразено с гледната точка, мислите и навиците му. Този единствен зрител се насърчава да участва активно и да взема решения, които пряко ще повлияят на представлението. Всички, които имат желание да кандидатстват за участие може да го направят на следния онлайн адрес.

Това са само част от атрактивните акценти на “Театър на чудесата” 2022!  С пълната програма по дни и часове може да се запознаете на сайта на Арте Урбана Колектив.

Фестивалът "Театър на чудесата" се организира в България от Арте Урбана Колектив, в партньорство с RATIO и Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” и с подкрепата на програма “Творческа Европа” и Национален Фонд “Култура”. "Театър на чудесата" е част от европейския проект CURIOUS.

Билети за фестивала може да откриете на цени: Пълен фестивален пропуск - 79 лв; Единичен билет - 15 лв; Дневен билет (за 29 и 30 октомври) - 29 лв. Билетите могат да бъдат закупени онлайн на адрес:

 arteurbanacollectif.com/theatre-of-wonder.html

Както и на касите на “Топлоцентрала”.

Присъединете се и се запознайте с пълната програма на “Театър на чудесата” - София 2022 на:

arteurbanacollectif.com/theatre-of-wonder.html

Официално Facebook събитие:

facebook.com/events/5041683909271470/ 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама