Мариана Попова и Веселин Плачков питат какво се очаква от творците в наши дни


Мариана Попова и Веселин Плачков питат какво се очаква от творците в наши дни
Снимка: ПР

Пред пълната зала на Народно читалище „Искра – 1860“ в Казанлък актьорът Веселин Плачков и певицата Мариана Попова представиха своя съвместен спектакъл „Виновни“. Под режисурата на известния български актьор Христо Мутафчиев и драматургията на Плачков, представлението задава по категоричен начин актуалния въпрос какво се очаква от творците в наши дни, за какво те са виновни и имат ли възможност да бъдат наистина себе си. Двамата предадоха посланието си категорично чрез съчетание от смях, сарказъм, музика и актьорска игра, а публиката имаше възможност да види известната българска певица в необичайната за нея роля на актриса.

В интервю за БТА Веселин Плачков и Мариана Попова разказаха за съвместния си проект и за посланието, което отправят към публиката.

Много отдавна имаме идея да направим нещо съвместно, защото позициите ни в интервюта не означават нищо, ако не изразим мислите си на сцената, коментира Плачков. Според двамата един творец най-точно може да изрази вижданията си именно чрез своето изкуство.

Мариана Попова обясни, че постановката задава категорични и ясни въпроси – „защо стигнахме дотук, къде точно стигнахме, къде искаме да отидем и до кога ще продължаваме така, докъде мога да стигна, за да съм угоден на хората и докъде мога да стигна, за да съм богоугоден“. Спектакълът коментира вечната борба на твореца със себе си и че да избягаш от себе си е най-трудното нещо на света, посочи тя. Веселин Плачков добави, че съвместният им проект се опитва да отговори на въпроса дали артистът трябва да угоди на временните страсти, или да запази своето чувство за естетика. „В съвременния свят е важно да знаем дали можем да съхраним онова, което ни е накарало да станем актьор и певица, дали трябва да останем мрънкащи концептуални нереализирани творци, или да бъдем реализирани, но за сметка на качеството и предаването на идеалите ни“, обясни той. Основната цел на пиесата е да покаже какво означава да „опошлиш“ изкуството и как това се прави всеки ден, но някак си е размито в ежедневието ни, свикнали сме и не го усещаме. Постановката показва този процес в чистата му форма, хиперболизирано, за да може по ясен и недвусмислен начин да зададем на публиката въпроса „Това харесва ли ви?“, категорични бяха двамата творци.

Това, което в момента носи масовост, е да си угоден, певицата да е полугола, да пее в „лекия“ жанр, а актьорът да прави нещо „смешничко“, за да разсеят хората от натовареното ежедневие, коментира Веселин Плачков. „Аз харесвам комедия, ние гледаме много стари филми, например тези с Луи дьо Фюнес, но там няма нито един вулгаризъм и това по никакъв начин не ограбва комедията, а напротив – подсилва я“, посочи той. Според него същото се отнася и за музиката. Актьорът изрази мнение, че не би трябвало да имат значение физическите данни на един певец, ако той наистина може да пее и изрази съжаление, че в момента това не е така. Той подчерта, че тяхна грижа е да поставят тези въпроси пред публиката.

Хората не знаят какво коства на артиста да излезе на сцената, коментира Плачков и добави, че дори собствените им родители понякога ги смятат за „виновни“, че работят точно това. „Публиката не разбира интензитета и тежестта на професията и въобще какво означава да бъдеш творец в днешно време“, посочи той.

Мариана Попова и Веселин Плачков са категорични, че посланието на пиесата им ще бъде разбрано. Певицата обясни, че въпросите, които искат да засегнат, са представени много достъпно. „Ние стъпкваме цялата идея за Мариана Попова и Веселин Плачков, превръщаме се в невъзможните варианти на себе си, в такива, каквито никога не бихме могли да бъдем в реалния живот“, посочи тя. Целта им е публиката да бъде провокирана да види отстрани колко е „евтино и грозно“ това, което се търси, коментира тя.

Двамата чакат с нетърпение официалната премиера на спектакъла, която ще бъде в столичния театър „Сълза и смях“ на 24 септември и очакват да видят реакцията на своите колеги, много от които коментират същите въпроси и теми, които „Виновни“ поставя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама