Музика от най-слънчевите места по света ще звучи в София през есента


Музика от най-слънчевите места по света ще звучи в София през есента
Снимка: ПР

Под мотото „Слънце – световна музикална сцена“ три изключителни концерта ще превърнат есенна София в арена на горещи танци под звуците на емблематичната музика на Куба, Гърция и Португалия. Началото на тази нова музикална концепция ще бъде сложено на 16, 17 и 18 септември 2022, когато в България пристигат групата на Compay Segundo с музиката на Buena Vista Social Club, емблематичната португалска фадо изпълнителка Mariza и оркестъра на Микис Теодоракис от Гърция.

„Това са първите три концерта от поредицата SOLE World Music Stage, но подготвяме още горещи и неустоими музикални изненади за ценителите на световната музика“ – споделят организаторите от S.O.L.O. FOUNDATION.

Добрата новина е, че групата на Compay Segundo и музиката на Buena Vista Social Club ще направят своеобразно турне в България, тъй като освен в София на 16 септември 2022, те ще изнесат кубинското си шоу в Бургас – на 17 септември 2022 и във Варна – на 18 септември 2022.

Compay Segundo e един от основателите на легендарната кубинска група BUENA VISTA SOCIAL CLUB. След разпадането им и смъртта на Segundo през 2003 г, неговият син продължава да популяризира музиката на групата, а световните им турнета пълнят зали и фестивални сцени. GRUPO COMPAY SEGUNDO идва в България в пълен състав и ще изпълнят емблематични парчета като “Chan Chan”, “Guajira guantanamera”, „Lagrimas Negras” и др.

Името на Микис Теодоракис не се нуждае от представяне. Най-великият гръцки композитор, политическа фигура и музикален посланик на собствената си страна, почина през 2021 г. Емблема в творчеството му остава музиката към филма „Зорба гъркът“, а едноименната композиция се превръща в световна емблема на гръцката музика. Оркестърът, създаден от дъщеря му Маргерита обединява най-добрите музиканти, преминали през годините под диригентската палка на Теодоракис.

Българската публика ще има удоволствието на се наслади на най-доброто от творчеството на гръцката легенда в 90 минутно шоу на сцената на зала 1 на НДК.

През последните 20 години Mariza успя да се превърне от местен феномен, познат на тесен кръг от почитатели в Лисабон, до една от най-популярните изпълнителки на международната музикална сцена и емблематичен представител на португалското фадо по света. Всичко започва с първия и албум през 2001 г. След това идват редица награди от фестивали, а най-голямото признание тя получава няколко години по-късно от ВВC за най-добър world music изпълнител.

Световни сцени като тези в Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж, Франкфурт, Лондон, Амстердам, Барселона се оказват тесни за таланта на Mariza. Следва мулти платинен албум, а през следващите години сцената с нея делят изпълнители като Стинг, Сезария Евора, Лени Кравиц и много други. В репертоара на Mariza освен класическото и съвременно португалско фадо, място намират бразилска и испанска класика, музика от Кабо Верде, любопитни импровизации, но обединяващият елемент е източникът им – дълбоката душа на изпълнителката.

Португалката ще гостува за трети път в България, а този път феновете и ще се насладят на ново шоу под името „Mariza canta Amalia”

Повече информация и новини за артистите и концертите можете да следите тук: facebook.com/SOLOFNDTN.

Билети за концертите може да купите на: ticketstation.bg, както и на касата на НДК от 10.05.2022 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама
Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама