Нова стопляща сърцето ТВ адаптация "За всички създания – големи и малки"


Нова стопляща сърцето ТВ адаптация "За всички създания – големи и малки"
Снимка: Epic Drama

Ветеринарният сериал "За всички създания – големи и малки" се излъчва по Epic Drama всяка неделя в 19:45 часа с повторение в събота по обед и ще завърши със специален коледен епизод.

Животът на родения в Шотландия ветеринар в живописните Йоркшир Дейлс в северна Англия през 1930-те очаровала читатели по цял свят още от публикуването на книгите през 1970-те. Авторът е Джеймс Хериот, псевдоним на ветеринарният хирург Алф Райт, който прави хроника на своите приключения в идиличното селище Търск на работното си място, под ръководството на ексцентричния главен ветеринар, Доралд Синклер, преименуван на Зигфрид Фарнън в книгите.

В Скелдейл Хаус Джеймс се запознава с новото си семейство, включително хаотичния си началник Зигфрид Фарнън - в ролята Самуел Уест, Howards End, Notting Hill

През 1975 има филмова адаптация, наречена "Всички създания – големи и малки", базирана на двете книги: "Ако можеха да говорят" и "Това не би трябвало да се случва на един ветеринар", със Саймън Уорд и Антъни Хопкинс, съответно като Хериот и Зигфрид.

ТВ поредицата, осъществена по-късно, е един от най-успешните и дългогодишни драматични сериали. Тече в седем сезона от 1978 до 1990 г.

Сега и новото поколение има шанс да се наслади на красотата на провинцията и чара на шантавите герои в ремейк на "За всички създания – големи и малки", който бележи 50-та годишнина от публикуването на първата книга.

Всичко започва с току-що дипломиралия се ветеринар Джеймс Хериот, който пристига във въображаемото село Дароуби в Йоркшир, където се среща със Зигфрид за интервю за работа и въпреки че обърква всичко, открива за своя изненада, че е бил нает.

Сериалът действително е сниман в също толкова живописното село Грасингтън, с вътрешни снимки на невероятно детайлни декори, където се срещаме с актьорския състав по време на една от почивките им.

"Помня как гледах оригиналния сериал, когато растях", казва Сам Уест, който играe Зигфрид. "Хората го обичаха, а книгите ги обожаваха по цял свят."

"Доналд Синклер, който е прототип на Зигфрид, в реалния живот е бил ексцентричен и пословично разсеян. Казвал е на асистента си нещо и после си е противоречал и е отричал някога изобщо да е казвал нещо такова, така че му е било много трудно да задържа асистентите си."

ТВ дебют на шотландския актьор Никълъс Ралф като най-известния ветеринар в последните 50 години, Джеймс Хериот

В ролята на Джеймс Хериот е дебютантът Никълъс Ралф.

"Не бях чувал историите преди, но когато прочетох книгите и изгледах няколко епизода от оригиналния ТВ сериал, ми се сториха великолепни, с пълнокръвни герои, които си взаимодействат толкова добре, че ме обзе нетърпение да се захвана", казва той.

"Чичо ми беше огромен фен на книгите, които прочел още като момче. Живеел е близо до ветеринарната клиника на Алф Райт и един ден майка му го взела един ден и успял да вземе автограф на книгата си. Като му казах за римейка, направо щеше да излети през покрива, а още бях ходил само на прослушване. Беше извън себе си от радост като получих ролята!"

"Истории като тази са непреходни, ето защо са продадени 80 млн. копия от книгата по цял свят. Те стоплят сърцето, емоционални са, забавни, но и драматични. Имат всичко, което ти е нужно, а и са прекрасно бягство."

"Джеймс Хериот е забавен, харесва ти се, чаровен е и малко непохватен, струва ми се, че почувствах връзка с него веднага, знаех какво ще направя от този герой. От актьорска гледна точка – това е роля-мечта наистина."

Актьорът Кълъм Уудхаус като Тристан Фарнън, брат на ексцентричния главен ветеринар Зигфрид Фарнън

В ролята на Тристан е Кълъм Уудхаус, който изигра меланхоличния Лесли в The Durrells.

"Когато получих ролята, прочетох книгите", казва той. "Бяхме на ваканция в Хърватия с приятелката ми и ги прочетох на плажа. Честно казано, очаквах, че ще се малко скучни, но истината е, че направо препускаш през тях, защото са адски добре написани и забавни."

Мисля си, че се харесват, защото става дума за животни, а не мога да си представя, че някой не харесва животни. Има и носталгия по един отминал по-простичък живот, където на Хериот от време на време му плащат с парче кейк или две наденици!"

А как би описал героя си Тристан? "Харизматичен е, доста безгрижен и обича да нарушава правилата повече, отколкото да ги следва. Връзката на Тристан с брат му Зигфрид е напрегната, но има и любов, която е видна. С Хериот Зигфрид се разбира много по-лесно."

Рейчъл Шентън като Хелън - фермерска дъщеря и любовна тръпка на Джеймс Хериот

В актьорския състав са и Ана Мадлей като дългогодишната икономка Госпожа Хол, както и Рейчъл Шентън като фермерската дъщеря и любовна тръпка на Хериот, Хелън. Две от най-големите имена са във второстепенни роли – Даяна Риг е Г-жа Пъмфри – богатата ексцентрична собственичка на разглезен пекинез, и Найджъл Хавърс като Генерал Рансъм.

"Тристин е мързелив и страни от работата, така че Никълъс и Сам са актьорите в сцените с животни. Има, обаче, цял един епизод, в който се грижа за кучето на г-жа Пъмфри, и това беше страхотно, защото не можете да си представите колко е дресирано това куче. Направо засенчва актьорите!"

"Сега вече наистина се чувствам привързан към животните", казва Кълъм. "С приятелката ми нямаме домашни любимци, защото домът ни в Лондон е малък. Планираме, обаче, да се преместим някъде, където има градина или е близо до парк. В мига, в който успеем да го направим, веднага ще си вземем куче!"

Актрисата Ана Мадлей (In Bruges, The Crown) като госпожа Хол - икономката на дома и ветеринарна практика, заедно със Зигфрид Фарнън, Деймс Хериот и Тристан Фарнън

"За всички създания – големи и малки" ще има втори сезон, така че героят на Кълъм, както и на останалите, отново ще се върнат назад във времето. Сега първи сезон тече по ТВ канал Epic Drama премиерно в неделя от 19:45 часа с повторение в петък след 21:00 часа събота малко след 12:00 часа на обед.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама